Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
19 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ενημέρωση Πολιτών arrow ΔΤ Πρόταση του Δημάρχου Σερρών κ. Πέτρου Αγγελίδη στον Υπουργό Πολιτισμού 14-4-11

ΔΤ Πρόταση του Δημάρχου Σερρών κ. Πέτρου Αγγελίδη στον Υπουργό Πολιτισμού 14-4-11 Εκτύπωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                      Σέρρες 14 Απριλίου 2011
Γραφείο Τύπου
& Δημοσίων Σχέσεων
τηλ. 23210/22587
φαξ 23210/22187

Δελτίο Τύπου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Πρόταση Δημάρχου Σερρών κ. Πέτρου Αγγελίδη

«Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ο μοναδικός θεσμός που άντεξε επί χρόνια και συνέδεε την κεντρική πολιτική με τον σύγχρονο πολιτισμό στην περιφέρεια, αποτελούν ένα καλό και όχι κακό παράδειγμα αποκεντρωμένης πολιτικής, που απέδωσε και συνδέθηκε αρμονικά με τις εθνικές και τοπικές ανάγκες.

Το ΥΠ.ΠΟ.Τ, εκτός του τομέα των αρχαιοτήτων και τη λειτουργία των αντίστοιχων Εφορειών, δεν έχει καμία άλλη αποκεντρωμένη υπηρεσία και σταθερή  πολιτική που να το συνδέει θεσμικά με την περιφέρεια».

Τα παραπάνω σημείωσε ο Δήμαρχος Σερρών, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα: «ΔΗΠΕΘΕ-Η μετεξέλιξη ενός θεσμού» που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, την περασμένη Τετάρτη 13η του μήνα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πέτρος Αγγελίδης επισήμανε «την αποφασιστικότητα του Δήμου Σερρών για την υποστήριξη της συνέχισης της λειτουργίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, ως βασικού φορέα θεατρικής παιδείας για το σύνολο ενός από τους μεγαλύτερους νομούς αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Ειδικότερα, στην ομιλία του Δήμαρχος τόνισε:

«Σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες, καλούμαστε όλοι, κεντρική Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και κοινωνία να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για πολλά και κρίσιμα ζητήματα.

Οι αποφάσεις αυτές δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπ' όψιν τους τόσο τις νέες οικονομικές συνθήκες, όσο τις επιβαλλόμενες θεσμικές κι άλλες αλλαγές που απαιτούν οι νέες αναπτυξιακές ανάγκες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Στο πλαίσιο αυτό είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός και για τα θέματα πολιτισμού που αφορούν την δημόσια πολιτική.

Το ζήτημα των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό από τους ίδιους τους Δήμους, τα Δ.Σ., τους προέδρους και τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των θεάτρων που αγωνιωδώς αναζητούν λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, μετά τα 26 χρόνια λειτουργίας του.

Πριν επικεντρωθώ στα προβλήματα αυτά θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες γενικές παραδοχές που καθορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται σήμερα αυτή η συζήτηση.

Μετά από πολλά χρόνια αντιμετώπισης του πολιτισμού ως αντιπαραγωγικού τομέα, ασύνδετου με τα θέματα ανάπτυξης, φτάσαμε κάποια στιγμή, τουλάχιστον στα λόγια, να τον αναφέρουμε ως βασικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα και σημαντική παράμετρο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε πράγματι ανάπτυξη των υποδομών και απόπειρες εφαρμογής συντεταγμένης δημόσιας πολιτικής (Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων).

Δυστυχώς αυτή η πολιτική δεν υποστηρίχτηκε με συνέπεια και δεν είχε τη συνέχεια που όλοι προσδοκούσαμε. Αντιθέτως, κινηθήκαμε σε λάθος κατεύθυνση με συστηματικές υπαναχωρήσεις, περικοπές, διακοπή η προβληματική υλοποίηση προγραμματικών συμβάσεων, αποσπασματικές ενέργειες και αποκοπή του υπουργείου Πολιτισμού από την περιφέρεια.

Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ο μοναδικός θεσμός που άντεξε επί χρόνια και συνέδεε την κεντρική πολιτική με τον σύγχρονο πολιτισμό στην περιφέρεια, αποτελούν ένα καλό και όχι κακό παράδειγμα αποκεντρωμένης πολιτικής, που απέδωσε και συνδέθηκε αρμονικά με τις εθνικές και τοπικές ανάγκες.

Το ΥΠ.ΠΟ.Τ, εκτός του τομέα των αρχαιοτήτων και τη λειτουργία των αντίστοιχων Εφορειών, δεν έχει καμία άλλη αποκεντρωμένη υπηρεσία και σταθερή  πολιτική που να το συνδέει θεσμικά με την περιφέρεια.

Η ύπαρξη και λειτουργία των 16 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται οικονομική «πληγή» και πολύ περισσότερο σκανδαλώδης περίπτωση, όπως άλλες περιπτώσεις κεντρικών επιλογών που καταγγέλθηκαν και από τον ίδιο τον υπουργό.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με σοβαρότητα κάτι τέτοιο αξιολογώντας τα αποτελέσματα της πολύχρονης λειτουργίας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είτε με ποσοτικά είτε με ποιοτικά κριτήρια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ήταν και είναι καλά, ότι δεν χρειάζονται αλλαγές, ότι δεν πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσαρμογές ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να πάμε σε μια ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού.

Αυτό που με σιγουριά μπορώ να καταθέσω στη σημερινή ημερίδα είναι η σπουδαιότητα των σχέσεων που διαμορφώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες, τους πολίτες και το θέατρο, ο ρόλος των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας, η σημασία της ύπαρξής τους για τον τοπικό μας πολιτισμό και τη σύνδεσή του με τη σύγχρονη δημιουργία.

Θα αναφερθώ σε ορισμένα από τα προβλήματα που εντοπίζουμε διαχρονικά ή πιο πρόσφατα, στο δικό μας θέατρο, όπως αυτά καταγράφονται από τους πολίτες, από ανθρώπους του πολιτισμού, από συνεργάτες μας στο θέατρο αλλά και εμένα προσωπικά που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση για πάνω από 20 χρόνια.

Α. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ

Αναφέρω ορισμένα από αυτά που θεωρώ σημαντικότερα:

1) Η οικονομική υποστήριξη του θεσμού ήταν και παραμένει κρίσιμο ζήτημα αφού είναι ξεκάθαρο ότι και με την καλύτερη δυνατή διαχείριση θα πρέπει να παραμείνει επιχορηγούμενος.

2) Η ορθολογικότερη διαχείριση και η εναρμόνιση του προγραμματισμού με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα πολλές φορές παραμένει ζητούμενο με αποτέλεσμα τη συσσώρευση οικονομικών και άλλων προβλημάτων. Οι όποιες υπερβάσεις γίνονται στον προϋπολογισμό θα πρέπει να καθιστούν υπεύθυνους τον πρόεδρο και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην επόμενη  προγραμματική σύμβαση.

3) Η σύγκρουση σε αρκετές περιπτώσεις των καλλιτεχνικών επιδιώξεων με αυτές των απαραίτητων διοικητικών και οικονομικών περιορισμών, οδηγεί σε αδυναμίες που σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζουν το θεσμό εκτεθειμένο σε τρίτους.

4) Αντιλήψεις δογματικές περί επαγγελματισμού, συνδυασμένες με συντεχνιακές νοοτροπίες  όπως επίσης και η χρησιμοποίηση του θεσμού για προνομιακές σχέσεις και προνομιακές επιλογές, δεν έχουν θέση στη λειτουργία του θεσμού, διότι στερούν τον ευρύτερο ρόλο του, ως κεντρικού φορέα θεατρικής παιδείας που λειτουργεί αμφίδρομα με την ίδια την κοινωνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το θέατρο να προσφέρει λιγότερα από όσα μπορεί και να χάνει την ουσιαστική του επαφή με τον τοπικό πολιτισμό και τους πολίτες.

5) Όσο κακό είναι το παραπάνω, άλλο τόσο κακό είναι και το να επιβάλλονται στη διεύθυνση του θεάτρου επιλογές εξω-καλλιτεχνικές που εξυπηρετούν διάφορες σκοπιμότητες.

6) Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχασαν σταδιακά τον περιφερειακό τους χαρακτήρα και ταυτίστηκαν αποκλειστικά με τον Δήμο που τα φιλοξενεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποκοπή των εν δυνάμει ετέρων, το μειωμένο ενδιαφέρον των άλλων Δήμων, την απουσία συμπράξεων για την υποστήριξη του θεσμού με πολλαπλούς τρόπους.

7) Παρά τα όποια προβλήματα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. παραμένουν ο πιο οργανωμένος και στέρεος θεσμός που δοκιμάστηκε και άντεξε στο χρόνο στην περιφέρεια και έχουν να επιδείξουν μεγάλο και πολυσήμαντο έργο στα είκοσι έξι χρόνια λειτουργίας τους.

8) Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών  παρά τα προβλήματα παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα δράσεων που αγκαλιάζει το κοινό εντός και εκτός Σερρών. Στο θέμα αυτό μπορεί να αναφερθεί διεξοδικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Θοδωρής Γκόνης.

9) Διαθέτουμε σήμερα το Δημοτικό Θέατρο ΑΣΤΕΡΙΑ με εξαιρετικούς χώρους και για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα αναβαθμισμένη πορεία. Παράλληλα επιδιώκουμε σύντομα να ανακαινισθεί και το ιστορικό κτίριο του Ομίλου ΟΡΦΕΑΣ που για χρόνια υπήρξε έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

10) Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μπορούν να ανοίξουν ένα νέο κύκλο ζωής και δημιουργίας, χωρίς να είναι απαραίτητο να συρρικνωθούν, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και να συμπράξουν σε αυτό περισσότερες δυνάμεις σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Β) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Βασική μας θέση είναι η διατήρηση των 16 θεάτρων και η συνεργασία του ΥΠ.ΠΟ.Τ με τους Δήμους και τις Περιφέρειες για την ουσιαστική αναβάθμισή τους.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

1) Την διατήρηση της νομικής τους αυτοτέλειας με παραμονή τους ως κοινωφελών ή αν είναι αυτό δυνατόν με την παλαιότερη μορφή των αμιγών επιχειρήσεων.

2)  Την τριμερή  χρηματοδότηση τους από το ΥΠ.ΠΟ.Τ., την Περιφέρεια και τον Δήμο.

3) Την εξασφάλιση της συμμετοχής σε κάθε προγραμματική σύμβαση και Δήμων της κάθε περιφέρειας που το επιθυμούν και δέχονται να τους προσφέρονται ανταποδοτικά υπηρεσίες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (παραστάσεις, σεμινάρια, υποστήριξη θεατρικών ερασιτεχνικών ομάδων κ.α.)

4) Την καλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή μεταξύ των θεάτρων και ειδικά αυτών που λειτουργούν στα όρια της ίδιας Περιφέρειας (συμπαραγωγές, κοινό προγραμματισμό, ανταλλαγή παραστάσεων από περιοχή σε περιοχή, κοινό υλικό προβολής κ.α.)

5)  Την επανεξέταση του περιεχόμενου των προγραμματικών συμβάσεων, ιδιαίτερα στα σημεία που επιδέχονται βελτιώσεις και αφορούν τις δεσμεύσεις του θεσμού έναντι των τοπικών κοινωνιών, τις διακριτές σχέσεις του αποφασιστικού διοικητικού οργάνου και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης κ.α.)

6)  Την  αξιολόγηση του έργου των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στο τέλος κάθε προγραμματικής περιόδου, από αντικειμενική επιτροπή του ΥΠ.ΠΟ.Τ. βάση συγκεκριμένων, γνωστών στους ενδιαφερόμενους, ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων, με διαφάνεια και δημοσίευση των εκθέσεων αξιολόγησης.

Σύνδεση της αξιολόγησης με το ύψος της επιχορήγησης και σε ορισμένες περιπτώσεις την υπογραφή ή μη της προγραμματικής σύμβασης.

Πιστεύοντας ότι από κοινού θα βρούμε τις λύσεις για την αναβαθμισμένη πορεία αυτού του σπουδαίου θεσμού, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος και κυρίως η Ελληνική Περιφέρεια, θέλω να επισημάνω την αποφασιστικότητα του Δήμου Σερρών για την υποστήριξη της συνέχισης της λειτουργίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, ως βασικού φορέα θεατρικής παιδείας για το σύνολο ενός από τους μεγαλύτερους νομούς αλλά και του συνόλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Από το Γραφείο Τύπου



Τελευταία ανανέωση (28.08.14)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών