Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
Τρίτη 07 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ανακοινώσεις Αντιδημαρχιών arrow Αναπτύξης - Αγροτικής Οικονομίας & Τουρισμού arrow ΔΤ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ Diabrotica virgifera 24-1-11

ΔΤ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ Diabrotica virgifera 24-1-11 Εκτύπωση
ΔΗΜgrig.jpgΟΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                          Σέρρες 24 Ιανουαρίου 2011
Γραφείο Τύπου
& Δημοσίων Σχέσεων
τηλ. 23210/83612
φαξ 23210/22187







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ημερίδα με θέμα «
Diabrotica virgifera, ένας νέος επιβλαβής εχθρός του αραβοσίτου ».

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Σερραίων αγροτών στις ημερίδες που διοργανώθηκαν από την Αντιδημαρχία Ανάπτυξης & Αγροτικής Οικονομίας, στο Σκούταρι στις 20.1.2011 και στον Προβατά στις 21.1.2011.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τη βιολογία του νέου εντόμου, την εξάπλωση του στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών αλλά και στην υπόλοιπη Μακεδονία, κατάλληλοι τρόποι για την αντιμετώπισή του και η ανάγκη εφαρμογής υποχρεωτικής αμειψισποράς.




Sample Image

Active Image



Συγκεκριμένα το έντομο Diabrotica virgifera κατάγεται από την Βόρεια Αμερική και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1990 στην περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου. Από τότε έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων στην Ιταλία, Γαλλία και στη γειτονική μας Βουλγαρία. Το έντομο έχει μία γενεά το έτος και διαχειμάζει ως αυγό στο έδαφος. Τα αυγά εκκολάπτονται μέσα Μαϊου έως τέλη Ιουνίου. Οι νεαρές προνύμφες τρέφονται εξωτερικά αρχικά από τα νεαρά ριζίδια και μετά από τις μεγάλες ρίζες. Τέλη Ιουνίου έως μέσα Ιουλίου εμφανίζονται τα τέλεια έντομα που τρέφονται από τα υπέργεια τμήματα του φυτού (φύλλα, ανθήρες, σπάδικες).

Παγκοσμίως, παρόλο που υπάρχουν αρκετά εγκεκριμένα εντομοκτόνα και επενδυτικά σπόρων, η αμειψισπορά αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου εντόμου. Αυτό συμβαίνει διότι από τη στιγμή που εκκολάπτεται το αυγό στο έδαφος, η προνύμφη ψάχνει να βρει αποκλειστικά ρίζα αραβοσίτου για να τραφεί. Εάν δεν τη βρει σε απόσταση έως 0,5 m πεθαίνει από ασιτία. Άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εντόμου είναι η πρώιμη σπορά, η άρδευση και η χρήση λιπασμάτων που ευνοούν την καλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος του αραβοσίτου.

Στο τέλος της ημερίδας, ειδικά για τους κτηνοτρόφους που καλλιεργούν τον αραβόσιτο για παραγωγή χορτόμαζας παρουσιάστηκε η καλλιέργεια του σόργου η οποία όπως και η καλλιέργεια άλλων κτηνοτροφικών ψυχανθών μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική καλλιέργεια του αραβοσίτου και να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα αμειψισποράς.

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης & Αγροτικής Οικονομίας κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης ευχαριστεί θερμά τους εισηγητές κ. Ιωάννης Μυλωνόπουλος και κ. Χρήστος Λαγούδας (υπάλληλοι της Δ/νσης Γεωργίας Σερρών), καθώς και τους αγρότες του δήμου Σερρών για την παρουσία τους.

Από το Γραφείο Τύπου


Τελευταία ανανέωση (15.11.12)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών