Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
05 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ενημέρωση Πολιτών arrow Οι μαθητές του ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ-ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ στην Κύπρο (01/03/2009)

Οι μαθητές του ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ-ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ στην Κύπρο (01/03/2009) Εκτύπωση

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ-ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI

Το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής -ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΛ Σερρών υλοποίησε πρόσφατα με επιτυχία ένα πρόγραμμα ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Leonardo da Vinci, στην Κύπρο.
To πρόγραμμα Leonardo da Vinci απευθύνεται σε φορείς που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση σε επίπεδο δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης, όπως Επαγγελματικά Λύκεια, Επαγγελματικές Σχολές, Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα κ.ο.κ.


tee1.jpg
Εικόνα 1: Πάφος - Αρχαίο Θέατρο "Κούριο"

Πρόκειται για μία δράση που υποστηρίζει την επαγγελματική κατάρτιση, μέσω σχεδίων διακρατικής κινητικότητας. Μια περίοδο δηλαδή πρακτικής άσκησης που διανύει ο καταρτιζόμενος σε μια επιχείρηση ή σε ένα Ίδρυμα κατάρτισης σε άλλη χώρα.

Ο τίτλος του προγράμματος του ΤΕΕ-ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Σερρών ήταν: «Συστηματική και ουσιαστική κατάρτιση των νέων του ΤΕΕ-ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Σερρών σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό επαγγελματικό περιβάλλον» και το σύνθημα της Δράσης: «I am a European citizen, too» (Είμαι κι εγώ πολίτης της Ευρώπης!).

tee2.jpg
Εικόνα 2: Λευκωσία "Τύμβος της Μακεδονίτισσας"


Καθώς επρόκειτο για την πρώτη ευρωπαϊκή εμπειρία του σχολείου, οι καθηγητές επέλεξαν την Κύπρο ως χώρα προορισμού εξαιτίας της κοινής γλώσσας και της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την επικοινωνία και την προσαρμογή των μαθητών κατά την παραμονή τους στο εξωτερικό.

Μετά από πολλές επαφές με σχολεία και φορείς ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και με το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, το σχολείο επέλεξε ως εταίρο στην Κύπρο το Ινστιτούτο E-RCI (Educational, Research & Consultancy Institute ), επειδή ο συγκεκριμένος φορέας έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

 

tee3.jpg
Εικόνα 3: Βιομηχανία χυμών και αναψυκτικών ΚΕΑΝ


Αφού καθορίστηκαν ο τίτλος και οι στόχοι του προγράμματος και ακολούθησε η έγκριση του σχεδίου, υπήρξε συνεχής επικοινωνία για την οριστικοποίηση των ημερομηνιών και του προγράμματος και καθορίστηκαν οι επιχειρήσεις, οι κρατικοί και ημικρατικοί φορείς, οι οργανισμοί Τοπικής αυτοδιοίκησης και τα ιδρύματα που οι μαθητές του ΤΕΕ-ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Σερρών επισκέφθηκαν για τη θεωρητική και πολιτισμική τους προετοιμασία και την πρακτική τους άσκηση και κατάρτιση.

Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης υπήρξε συνεχής συζήτηση μεταξύ των εταίρων για όλα τα επιμέρους στάδια του προγράμματος και λεπτομερής ενημέρωση για όλα τα στοιχεία, γεγονός που απέδωσε και οδήγησε σε μια πολύ καλή συνεργασία.

 

tee4a.jpg   tee4b.jpg

Εικόνα 4: Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού

Η μετακίνηση των μαθητών πραγματοποιήθηκε σε δύο ροές. Στην πρώτη ομάδα πήραν μέρος 09 μαθητές της Α΄ βαθμίδας (γυμνασιακές τάξεις) που ταξίδεψαν στην Κύπρο από 16/11/2009 έως 29/11/2009, ενώ στη δεύτερη ομάδα 10 μαθητές του ΕΠΑΛ (τάξεις Λυκείου) οι οποίοι ταξίδεψαν στην Κύπρο από 30/11/2009 έως 13/12/2009. Και οι δύο τοποθετήσεις δηλαδή είχαν διάρκεια δύο εβδομάδων η καθεμία.

Την πρώτη ομάδα συνόδευσαν η κ. Ζωή Χατζηιωαννίδου, υποδιευθύντρια της σχολικής μονάδας, η κ. Αναστασία Μιμήκου καθηγήτρια Αγγλικών, ο κ. Ιωάννης Δαρνάκας, καθηγητής φυσικής Αγωγής και ο κ. Περικλής Μοσχίδης πολιτικός ΑΣΕΤΕΜ.

Την δεύτερη ομάδα συνόδευσαν η κ. Άννα Κωστοπούλου, διευθύντρια του σχολείου, η κ. Κυρμανίδου Σωτηρία, κοινωνική λειτουργός, ο κ. Δημήτριος Τσιγκρίκης, φυσικός και ο κ. Νικόλαος Ευστρατόπουλος καθηγητής καλλιτεχνικών.


tee5a.jpg  tee5b.jpg 
Εικόνα 5: Εκπαιδευτικό, Ερευνητικό, Συμβουλευτικό Ινστιτούτο RCI


Η τοποθέτηση και οι επισκέψεις των μαθητών πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις, σε διοικητικές υπηρεσίες δημόσιων υπηρεσιών, σε λογιστήρια και βιβλιοθήκες. Οι επισκέψεις ήταν καθημερινές και ομαδικές και αφορούσαν την εκπαίδευση και κατάρτισή τους σε θέματα της ειδικότητάς τους (Τομέας: Οικονομίας-Διοίκησης). Το περιεχόμενο δηλαδή της κατάρτισης στηρίχθηκε στα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων της ειδικότητά τους και ήταν η γραμματειακή υποστήριξη και οι εργασίες γραφείου. Οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν από τον φορέα Υποδοχής στη Λεμεσό, πάντα με την επίβλεψη των συνοδών καθηγητών.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τις πρωινές ώρες, ενώ οι ψυχαγωγικές το απόγευμα. Παράλληλα έλαβαν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα, έγιναν ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των μαθητών του ΤΕΕ- ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Σερρών και των μαθητών του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Πάτρας στους οποίους συμμετείχαν και στελέχη του οργανισμού υποδοχής, ενώ οι μαθητές προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος και σε γιορτές (όπως ο ετήσιος χορός των ελλαδιτών της Λεμεσού).

Οι μαθητές επισκέφθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Βιομηχανία LAYS-ΚΟΡΙΝΑ και η εταιρεία παραγωγής χυμών και αναψυκτικών, ΚΕΑΝ, καθώς επίσης και τοπικό Οινοποιείο και Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής. Επισκέφθηκαν επίσης δημόσιες υπηρεσίες και φορείς της Κύπρου (όπως το Δημαρχείο της Λεμεσού, τη Νομαρχία, το Πανεπιστήμιο). Τους μαθητές υποδέχθηκαν με δώρα ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς και ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό και τους ξενάγησαν στις υπηρεσίες του Δήμου τους (Λογιστήριο, Βιβλιοθήκη, Υγειονομική Υπηρεσία, Κέντρο Πολιτισμού κλπ).


tee6.jpg
Εικόνα 6: Λεμεσός - Επίσκεψη στο Δήμαρχο Αγίου Αθανασίου


Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κινητικότητας αποτέλεσε η γνωριμία με τη χώρα υποδοχής, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Κύπρου.

Οι μαθητές του ΤΕΕ-ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Σερρών επισκέφθηκαν το μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού, τα περίφημα μωσαϊκά της Πάφου, το Κούριο, την Πέτρα του Ρωμιού, τα Φυλακισμένα μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, το Κέντρο χειροτεχνίας της Λευκωσίας, την «πράσινη γραμμή», το παρατηρητήριο στη Δερύνεια (εγκαταλελειμμένο χωριό Άχνα, Αμμόχωστος-πόλη φάντασμα), την Αγία Νάπα, το περιβαλλοντικό Κέντρο στο όρος Τρόοδος, το παραδοσιακό χωριό Λεύκαρα, το ορεινό χωριό Όμοδος, καθώς και πλήθος μοναστηριών όπως του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου, του Αγίου Νικολάου των Γάτων, του Αγίου Κενδέα, του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα.


tee7.jpg
Εικόνα 7: Βιομηχανία Lays

 



Με το πέρας της κατάρτισης οι συμμετέχοντες παρέλαβαν από τον εταίρο υποδοχής πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρόγραμμα, σε επίσημη τελετή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Αθανασίου Λεμεσού. Επίσης οι μαθητές θα παραλάβουν σε ειδική τελετή και το ευρωδιαβατήριο κατάρτισης Europass-Mobility το οποίο θα καταγράφει και θα πιστοποιεί τη συμμετοχή σε οργανωμένη εμπειρία κινητικότητας Leonardo Da Vinci και θα έχει ισχύ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρα από την απόκτηση των αποδεικτικών πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, τα οφέλη των μαθητών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ήταν πολλαπλά. Απόκτησαν νέες γνώσεις, βελτίωσαν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις και δεξιότητές τους και απόκτησαν εμπειρίες και εφόδια που θα τους βοηθήσουν στην μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή και θα τους διευκολύνουν στην επαγγελματική τους ένταξη.


tee8a.jpg   tee8b.jpg

                    Εικόνα 8: Αγία Νάπα

tee9.jpg
Εικόνα 9: Λεμεσός - Δημαρχείο Μέσα Γειτονιάς

 


Επίσης ανέπτυξαν προσωπικές στάσεις (υπευθυνότητα, συνέπεια, αξιοπιστία) και ενίσχυσαν ατομικές δεξιότητες (διαχείριση καταστάσεων, επίλυση προβλημάτων, αυτοσυντήρηση, αυτοεκτίμηση, συναισθηματική ικανοποίηση, αυτοπεποίθηση, αίσθημα ασφάλειας).

Ενισχύθηκε η κοινωνικότητα και η κοινωνική προσαρμογή των συμμετεχόντων και αναπτύχθηκε η αλληλεγγύη, η κατανόηση και η ομαδικότητα.

Τέλος δημιουργήθηκαν δεσμοί και προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας και επαγγελματικής αποκατάστασης.


Επιμέλεια κειμένου

Ζωή Χατζηιωαννίδου

Υποδιευθύντρια του ΤΕΕ-ΕΠΑΛ

Ειδικής Αγωγής Σερρών

Υπεύθυνη για το πρόγραμμα Leonardo da Vinci


 

Τελευταία ανανέωση (19.07.11)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών