Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
Πέμπτη 09 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ενημέρωση Πολιτών arrow Συνεδριάσεις Δημ. Επιτροπών arrow ΔΤ - Νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ στα Χωριά (4/1/2016)

ΔΤ - Νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ στα Χωριά (4/1/2016) Εκτύπωση
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 139 – ΣΕΡΡΕΣ
   Δευτέρα 4/1/2016
     
 ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
AΠΟ 120 ΕΥΡΩ ΕΩΣ 208 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ 'Η 4 ΕΩΣ 5 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ
ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΣ


Πέτρος Αγγελίδης- Κώστας Χασαπίδης: επιβεβλημένη η αναπροσαρμογή

DSC05558.JPG


«Είναι επιβεβλημένη η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΣ στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Σερρών για να προστατευτούν η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον μέσα από σύγχρονες υποδομές Ύδρευσης και Αποχέτευσης».
Αυτό ξεκαθάρισαν ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης και ο πρόεδρος Κώστας Χασαπίδης σε συνέντευξη τύπου σήμερα 04/01/2016 στα γραφεία της Επιχείρησης.
Οι δύο άνδρες ανέλυσαν το νέο τιμολόγιο του νερού στις Tοπικές και Δημοτικές Κοινότητες – το οποίο ψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ την 27/11/2015 και θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο – και τους λόγους οι οποίοι επιβάλλουν την εφαρμογή του με προεξάρχοντα αυτόν της βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Η ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης ξεκινώντας την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι, «η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ αναπροσαρμόζεται και είναι επιβεβλημένη αυτή η αναπροσαρμογή, διότι προστέθηκαν στη ΔΕΥΑΣ 1 εκ. ευρώ περίπου νέες  ανελαστικές δαπάνες».
«Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ», διευκρίνησε ο κ. Αγγελίδης, «αφορά τα χωριά που ενσωματώθηκαν  στο Δήμο Σερρών με τον Καλλικράτη, και όχι τον πρώην Δήμο Σερρών, διότι το τιμολόγιο του νερού στον πρώην Δήμο Σερρών, είναι 4,5 φορές πιο ακριβό από ότι στα συγκεκριμένα χωριά. Τα χωριά αυτά έχουν το πιο φθηνό νερό σε όλη την Ελλάδα. Το τιμολόγιο του νερού θα είναι διαφορετικό στα χωριά που δεν έχουν αποχέτευση, από τα χωριά που έχουν αποχέτευση. Τα νοικοκυριά στα χωριά που δεν έχουν αποχέτευση, θα πληρώνουν, με το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΣ από 120 ευρώ έως 208 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με τα κυβικά που θα καταναλώνουν, δηλαδή σε μηνιαία  βάση, η επιβάρυνση θα είναι, 4 με 5 ευρώ.
Για τους απόρους και  τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», υπενθύμισε ο Δήμαρχος, «υπάρχει το Κοινωνικό Τιμολόγιο, σύμφωνα με το οποίο, οι πολίτες πληρώνουν από 50% έως και 70% φθηνότερα».
Συνεχίζοντας ο κ. Αγγελίδης παρουσίασε με ξεκάθαρο τρόπο το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΣ σε βάθος τριετίας στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες.
Στην Δ.Κ Λευκώνα και στην Τ.Κ Χριστός, που έχουν αποχέτευση, το τιμολόγιο ύδρευσης θα εξισωθεί με αυτό της πόλης σε βάθος τριετίας .
Στην Δ.Κ Σκουτάρεως και στην Τ.Κ Μητρούση μέσα στο 2016 το τιμολόγιο του νερού θα είναι στο 50% της πόλης και θα εξισωθεί με την παράδοση του μεγάλου αποχετευτικού έργου καθώς το λειτουργικό του κόστος είναι υψηλό.
Στα υπόλοιπα χωριά το τιμολόγιο της ύδρευσης θα πάει στο 50% της πόλης σε βάθος τριετίας.
Στα χωριά που δεν έχουν δίκτυο αποχέτευσης θα επιβληθεί τέλος αποχέτευσης μόνο για τα όμβρια σε ποσοστό 20% επί της αξίας του νερού. Όπου υπάρχουν αποχετευτικά δίκτυα το τέλος είναι στο 90% όπως και στην πόλη. Τα πάγια εξισώνονται παντού με αυτά της πόλης των Σερρών.

Κατόπιν ο δήμαρχος Π. Αγγελίδης  παρουσίασε πίνακα όπου φαίνεται τα χωριά που δεν έχουν αποχέτευση τι πληρώνουν τώρα και τι θα πληρώνουν με το νέο τιμολόγιο (βλέπετε τον  πίνακα).

table.png


Τέλος ο Δήμαρχος, «για την αποκατάσταση της αλήθειας», υπενθύμισε ότι στο προεκλογικό τους  πρόγραμμα της δημοτικής περιόδου 2011-2014 ήταν διατυπωμένο με σαφήνεια πως δεν πρόκειται να εξισωθεί το τιμολόγιο του νερού στα χωριά με το τιμολόγιο του νερού της πόλης, κάτι που το τήρησε η Δημοτική Αρχή με το παραπάνω, διότι όχι μόνο δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο του νερού στα χωριά αλλά μειώθηκε κατά 10%, ενώ  στη πόλη κατά 25%. Αντιθέτως στο προεκλογικό πρόγραμμα της δημοτικής περιόδου 2014-2019 δεν υπάρχει καμία αναφορά για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ και αυτό διότι, ήταν γνωστό ότι θα ολοκληρωνόταν και θα λειτουργούσαν σε κάποια χωριά αποχετευτικά δίκτυα και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει το τιμολόγιο του νερού, όπως ήταν.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Κ. Χασαπίδης ανέφερε τους λόγους που οδήγησαν στην παραπάνω τιμολογιακή πολιτική.
Προστέθηκαν νέες ανελαστικές δαπάνες ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ
1. Από τα τέλη του 2015 η ΔΕΥΑΣ  πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα των 30 αντλιοστασίων των Τ & Δ Κοινοτήτων που προϋπολογίζεται σε 340.000 με 410.000 ευρώ καθώς και το ηλεκτρικό όλων των άλλων που έχει σε λειτουργία.
2. Η λυματολάσπη μέχρι πρότινος μεταφερόταν στον ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών, τώρα μεταφέρεται  στο Πλατύ Ημαθίας με κόστος 258.000 έως 270.000 ευρώ.
3. Ο νέος φόρος εισοδήματος από το 2014 για τη ΔΕΥΑΣ είναι 150.000 έως 200.000 ευρώ.
4. Η συντήρηση 750 βαλβίδων αποχέτευσης στο Σκούταρι – Κ. Μητρούση έχει κόστος 50.000 με 60.000 ευρώ.
5. Η λειτουργία της μονάδας αφυδάτωσης του βιολογικού καθαρισμού με ταυτόχρονη λειτουργία και φύλαξη προσθέτουν επιπλέον κόστος 95.000 με 130.000 ευρώ.
6. Η λειτουργία του Ηλεκτρομηχανικού τμήματος (λόγω έλλειψης προσωπικού) απαιτεί επιπλέον δαπάνη της τάξης των 60.000 ευρώ καθώς κάποιες εργασίες ανατίθενται εκτός επιχείρησης.
7. Οι υπάλληλοι προσέφυγαν στην δικαιοσύνη για την δεύτερη μείωση των μισθών τους κατά 25% και δικαιώθηκαν το 2014.
8. Τελευταίο και λίαν σημαντικό:
Για να εντάξει η ΔΕΥΑΣ έργα στο νέο ΕΣΠΑ, από φέτος, θα πρέπει η τιμολογιακή πολιτική να καλύπτει α) το λειτουργικό της κόστος β) το κόστος επενδύσεων γ) και το περιβαλλοντικό κόστος, που σημαίνει ότι οφείλει να τιμολογεί ορθολογικά, να διαθέτει το νερό στην σωστή τιμή.


Σχετικά με τα έργα στα χωριά

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, υπογράμμισε ότι «στα χωριά θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερες παρεμβάσεις, αν δεν προέκυπτε το σοβαρό πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στο Μητρούση.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, η ΔΕΥΑΣ διέθεσε επιπλέον 450.000 ευρώ, τα οποία θα μπορούσε να διοχετεύσει και σε άλλα χωριά για περισσότερες παρεμβάσεις.
Τα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο, ότι το σύνολο σχεδόν των παρεμβάσεων της ΔΕΥΑΣ θα κατευθύνεται στα χωριά» διαβεβαίωσε ο Κ. Χασαπίδης.
«Έχουμε αποδείξει ότι πορευόμαστε με σχέδιο, συνέπεια, υπευθυνότητα,  με μοναδικό γνώμονα να είμαστε ωφέλιμοι στο κοινωνικό σύνολο.
Η ΔΕΥΑΣ είναι φορέας ποιότητας ζωής και ανάπτυξης. Θα την προστατέψουμε διότι χωρίς αυτήν η δημόσια υγεία και το περιβάλλον κινδυνεύουν. Δεν θα την θυσιάσουμε στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων» δήλωσε με έμφαση ο δήμαρχος Π. Αγγελίδης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τελευταία ανανέωση (04.01.16)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών