Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
05 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
3η Πρόταση Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (14/10/2015) Εκτύπωση

Μελέτη – συμμετοχή με κωδικό αριθμό NK55000002

Ομάδα

Καμπουρόπουλος Παντελής, Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Συνεργάτες

Θεοδωρακάκης Τάσος


Κοσμάς Κωνσταντίνος


Σκαντζούρης Νέστωρας

Πρόταση


Η περιοχή επέμβασης του διαγωνισμού, υπήρξε στο παρελθόν σημείο συνάντησης ιστορικών κτιρίων και εμπορικής δραστηριότητας. Σήμερα αναγνωρίζεται ως μοναδικό στοιχείο ταυτότητας της περιοχής, κυρίως το εμπόριο. Τα ιστορικά κτίρια 'τοπόσημα' (αγορά, χαμάμ, χάνια, βυρσοδεψεία) έχουν πλέον εξαφανιστεί. Ίχνη του παρελθόντος, θραύσματα μνήμης, διάσπαρτα κομμάτια της ιστορίας, αποτελούν σημαντικά στοιχεία αυτογνωσίας για την πόλη των Σερρών.

Στα πλαίσια ενός νέου σχεδιασμού, η ταυτόχρονη παρουσία των στοιχείων ταυτότητας και της πλατείας συνθέτει μια νέα εικόνα δημοσίου χώρου. Η εμφάνιση αυτής της "κρυφής" σχέσης πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας νέας σύνθεσης (συν + θέτω: βάζω μαζί / αντιπαραθέτω) καθώς σήμερα η πλατεία αδυνατεί να οριστεί εννοιολογικά καθώς και χωρικά. Η πρότασή μας στο 'κενό πλάτωμα' , βασίστηκε στις σχέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ κενού και δομημένου χώρου. Σε στοιχεία δηλαδή, που έχουν την ικανότητα να επαναφέρουν την πρωταρχική τοπογραφία της πλατείας και κατ' επέκταση της πόλης.

Οι αρχές της πρότασής μας θέτουν τις προυποθέσεις για την ανάκτηση της χαμένης ταυτότητας της περιοχής με στόχο την μετατροπή του 'κενού' σε πλατεία. Τέσσερις άξονες, τέσσερις 'κινήσεις' αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους της πρότασης:

Ένα νέο δάπεδο ενοποιεί τα θραύσματα δημοσίου χώρου και ταυτόχρονα ενσωματώνει την οδό Δ. Σολωμού στην νέα επιφάνεια της πλατείας. Τα σταθμευμένα αυτοκινήτα απομακρύνονται απο την περιοχή και τοποθετούνται στον υπόγειο χώρο στάθμευσης.Η ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων ελαττώνεται μέσω της 'αδρώτητας' του υλικού του δαπέδου.

Η αποκάλυψη του σωζόμενου τμήματος του Εσκί Χαμάμ και σε επόμενο στάδιο η αποκατάσταση και επανάχρησή του (όπως το Μπεζεστένι), επαναδιαπραγματεύεται την λανθάνουσα σχέση πόλης και μνήμης, ενώ παράλληλα επαναπροσδιορίζει την σχέση της πλατείας με τα ιστορικά κτίρια.

Σε αντίστιξη με την αυστηρά ορισμένη γεωμετρία της πλατείας, τοποθετείται κεντρικά 'οφιοειδούς μορφής' γραμμικό στοιχείο αστικού εξοπλισμού. Ως κάθισμα είτε σε τμήματα ως χάραξη, αναπτύσσεται λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις των σημείων πολιτισμικής αξίας (Εσκί Χαμάμ, ξενοδοχείο 'Μητρόπολης' , μνημείο Εθνικής Αντίστασης). Αρχικά συμβάλλει στην αποκάλυψη και εν τέλει στην ανάδειξη των σημείων ως στοιχεία ταυτότητας της περιοχής. Τέλος η εμφάνιση του νερού σε διάφορα σημεία της πλατείας σηματοδοτεί την επαναφορά ενός αρκετά σημαντικού στοιχείου, της πρωταρχικής τοπογραφίας της πόλης (χείμαρος).


protasi_3_small.jpg
protasi_3_small.jpg   protasi_3_small.jpg



Τελευταία ανανέωση (14.10.15)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών