Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
05 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
2η Πρόταση Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (14/10/2015) Εκτύπωση

Μελέτη – συμμετοχή με κωδικό αριθμό QS01010101

Ομάδα

Πέτρογλου Μαρία, Αρχιτέκτονας Μηχανικός


Πρόταση


Σήμερα η πλατεία Εμπορίου αποτελεί ένα κατακερματισμένο από τη διέλευση κάθετων δρόμων σύμπλεγμα αστικών κενών, το οποίο διαπερνά ένας διαμπερής κεντρικός άξονας κίνησης τροχοφόρων οχημάτων. Ο σχεδιασμός των πλατωμάτων στρέφεται προς το δρόμο και την κίνηση των τροχοφόρων, και όχι προς τους πεζοδρόμους και τα καταστήματα, εντείνοντας την αμηχανία και την αίσθηση κενού, ενώ η όχληση από τους οδικούς άξονες αναιρεί κάθε προοπτική ανάδειξης του χώρου σε τόπο συγκέντρωσης, αναψυχής, επικοινωνίας και δημόσιας επαφής.

Η πρόταση εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική μικροκλιματικής βελτίωσης και ενοποίησης των ανοικτών χώρων του κέντρου της πόλης. Η ανάπτυξη της πόλης από βορρά προς νότο (βόρεια ακρόπολη και βυζαντινή περιτειχισμένη πόλη), καθόρισαν το χαρακτήρα της πλατείας Εμπορίου ως όριο - κατώφλι της πόλης από το νότο. Αυτή η ιστορική ποιότητα στην πρόταση μετασχηματίζεται με τη δημιουργία ενός φίλτρου υψηλού πρασίνου σε όλη τη νότια πλευρά της πλατείας, το οποίο σηματοδοτεί την είσοδο στο κέντρο.

Λαμβάνοντας την πλατεία Ελευθερίας ως τον πυρήνα των δημόσιων χώρων, το πλέγμα εκτείνεται νότια και δυτικά μέχρι τη Νομαρχία και την εκεί πλατεία, ανατολικά και βόρεια μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας (ΙΚΑ), δημιουργώντας ένα τόξο ανεμπόδιστης κίνησης πεζών, στην οποία κατώφλι - είσοδος από το νότο αποτελεί η πλατεία Εμπορίου. Σε αυτό μεγάλη σημασία θα λάβει και ο νεοαναγειρόμενος υπόγειος χώρος στάθμευσης, ο οποίος οφείλει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα ώστε να αποσυμφορήσει το κέντρο από την παρουσία αυτοκινήτων.

Στοιχεία πάνω στα οποία αρθρώνεται ο σχεδιασμός, είναι η ιστορική παρουσία του υδάτινου στοιχείου (Χαμάμ, Κλουποτίτσα) στη δυτική πλευρά της πλατείας, καθώς επίσης και η χρωματική πολλαπλότητα, η γραμμική ανάπτυξη και ο εφήμερος χαρακτήρας που διέθετε στην ανατολική πλευρά ο τόπος διεξαγωγής του εβδομαδιαίου παζαριού. Αντίστοιχα τα δύο αυτά στοιχεία μετασχηματίζονται φορμαλιστικά και ποιοτικά σε δευτερογενή επίπεδα αισθητηριακής πρόσληψης, μια υδάτινη πολυλειτουργική πλατφόρμα και γραμμικοί αστικοί κήποι εποχιακά μεταβαλλόμενης βλάστησης.

Οι φυτεύσεις, εκτός από τη βιοκλιματική τους σημασία αποτελούν βασικά συνθετικά στοιχεία διαμόρφωσης του αστικού πεδίου, παρέχουν ερεθίσματα στις αισθήσεις και χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν τον πολυποίκιλο και μεταβλητό χαρακτήρα της πλατείας. Τα καθιστικά αποτελούν ενσωματωμένο μέρος της διαμόρφωσης, διατρέχουν όλη την επιφάνεια της πλατείας, βρίσκονται ενταγμένα στις παρειές του θεματικού κήπου, σε σκιαζόμενες από δέντρα περιοχές, δημιουργώντας μια περιμετρική ζώνη στάσης και αναψυχής σε άμεση σχέση με τη φύτευση.


 

protasi_2_small.jpg
protasi_2_small.jpg   protasi_2_small.jpg



Τελευταία ανανέωση (14.10.15)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών