Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
08 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ενημέρωση Πολιτών arrow 31-8-15 ΔΤ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

31-8-15 ΔΤ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ Εκτύπωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                               Σέρρες 28 Αυγούστου 2015
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                                                  Αριθμ. Πρωτ.: 12603
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ                                
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ                                              ΠΡΟΣ : Όπως Π.Δ.
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π. Ε. ΣΕΡΡΩΝ
ΤΜΗΜΑ : ΦΥΤΙΚΗΣ & ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ : 15
Πληροφορίες: Ακσεχερλίδου Ευμορφία
Αγατσιώτης Αθανάσιος
Κουτσουμαράκης Αναστάσιος
Τηλέφωνο : 23213 -55249, 55211, 55207.
Fax: 23213 -55108
Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Ομονοίας
Τ.Κ. : 62125 Σέρρες
Email : Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ

  1. ΣΤΟΧΟΙ
Στόχος του Δελτίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας και την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών

τους.

2.ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Η άνοδος των θερμοκρασιών που ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου (αναφερθήκαμε στο προηγούμενο δελτίο μας), κορυφώθηκε στην τελευταία εβδομάδα του μήνα (μέγιστες θερμοκρασίες 38-41ο C) και συνεχίστηκε με αίθριο καιρό μέχρι τις 20 Αυγούστου. Από τις 14 Αυγούστου σημειώθηκαν απογευματινές νεφώσεις που κατέληξαν σε κάποιες τοπικές βροχές. Στο τετραήμερο 20-23 Αυγούστου, είχαμε γενικευμένες βροχοπτώσεις και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Από τις 25 Αυγούστου η θερμοκρασία ανέβηκε πάλι (μέγιστες 30-32 ο C) και έτσι ζεστός και αίθριος παραμένει ο καιρός και ανάλογη προβλέπεται η εξέλιξή του τις επόμενες μέρες.
Ο αίθριος καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες που διήρκεσαν επί 50 συνεχείς ημέρες, περίπου, βοήθησαν στην πρωίμηση και την καλή καρπόδεση των βαμβακοφυτειών, που ολοκλήρωσαν, πλέον, τον κύκλο της καρποφορίας. Όπως είναι γνωστό, για την περιοχή μας, σίγουρη παραγωγή μπορούν να θεωρούνται τα χτένια που έχουν γίνει λουλούδια μέχρι τις 15-20 Αυγούστου - θα είναι ανοιχτά καρύδια στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, περίπου. Οψιμότερα χτένια συγκομίζονται μόνο αν επικρατήσει πολύ ευνοϊκός καιρός το φθινόπωρο και αργήσει ο πρώτος παγετός. Σε τέτοιες, ευνοϊκές συνθήκες, ελπίζουν οι παραγωγοί μας που έσπειραν πολύ όψιμα στις πλημμυρισμένες περιοχές.
Σε όλο αυτό το διάστημα (από το προηγούμενο δελτίο μας στις 23/7), οι παραγωγοί ασχολήθηκαν κυρίως με τα ποτίσματα και την εφαρμογή ανασχετικών, όπου χρειάζονταν. Δεδομένου του μεγάλου, πλέον, κόστους της άρδευσης, ήταν πολύ ευεργετικές οι βροχές του τετραημέρου που προαναφέρθηκε (20-23/8), που πρόσφεραν δωρεάν ένα πότισμα, που στα περισσότερα χωράφια θα είναι και το τελευταίο. Ήλθαν σε μια κρίσιμη φάση κατά την οποία, λόγω οικονομικής εξάντλησης, θα παραλείπονταν σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το τελευταίο πότισμα, το οποίο είναι πολύ κρίσιμο για την ποσοτική απόδοση και την ποιότητα του σύσπορου βαμβακιού (ολοκλήρωση της θρέψης- πάχυνση των ινών).

3.ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες προνύμφες της 2ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο δελτίο, ενημερώσαμε έγκαιρα τους βαμβακοπαραγωγούς για την εμφάνιση της 2ης γενιάς, καθώς και τη σωστή αντιμετώπισή της. Κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης, μοιράζοντας, σε όλα τα βαμβακοπαραγωγικά χωριά, το σχετικό φυλλάδιο που εκδώσαμε και συζητώντας με τους παραγωγούς, προκειμένου να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αξιοποιήσουν τα ωφέλιμα έντομα που διέσωσαν με την αποφυγή των ψεκασμών. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήσαμε και 6 βραδινές ενημερωτικές συναντήσεις, στα μεγάλα βαμβακοπαραγωγικά χωριά.
Η γενιά διήρκεσε μέχρι τις 18-20 Αυγούστου, εξελίχθηκε σχετικά ομαλά, με πληθυσμούς κάπως ψηλότερους από μια «ήσυχη» χρονιά. Μεγαλύτεροι πληθυσμοί παρατηρήθηκαν στα χωράφια των λίγων παραγωγών που είχαν ψεκάσει για την πρώτη γενιά. Η πλειοψηφία των παραγωγών ακολούθησαν και φέτος τις υποδείξεις μας, παρέμειναν σχετικώς ψύχραιμοι, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για τον χημικό ψεκασμό. Τελικά, όλοι, σχεδόν, οι παραγωγοί προχώρησαν σε χημική καταπολέμηση. Όσοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους και έκαναν τον πρώτο ψεκασμό μεταξύ 3-7 Αυγούστου, αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την προσβολή με αυτό τον μοναδικό ψεκασμό (είχαμε παραγωγούς που καθυστέρησαν την πρώτη επέμβαση και μέχρι τις 10-12 Αυγούστου). Όσοι βιάστηκαν και ψέκασαν με την εμφάνιση των πρώτων σκουληκιών, στις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, στερήθηκαν νωρίς την βοήθεια των ωφελίμων εντόμων, χρειάστηκε σε 10, περίπου μέρες, να κάνουν δεύτερο ψεκασμό και είχαν στο τέλος και πιο σημαντικές ζημιές.
Πολύ λίγοι παραγωγοί δεν έκαναν κανένα ψεκασμό. Θα μπορούσε να είναι περισσότεροι αν επικρατούσε η αναγκαία ψυχραιμία, επιδίωξη δύσκολη μέσα στην ψυχολογία που διαμορφώνεται κάθε Αύγουστο, κυρίως από την δράση των «αντίρροπων δυνάμεων» αλλά και την συμπεριφορά μεταδοτικού πανικού που παρατηρείται μεταξύ των παραγωγών.
Τετράνυχος: Κάποιες περιοχές ταλαιπωρήθηκαν από αξιοσημείωτη προσβολή τετρανύχου.

4, ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Εν αναμονή της τρίτης γενιάς, που δεν είναι επικίνδυνη, όπως η γενιά του Αυγούστου, εκδώσαμε σχετικό φυλλάδιο, που θα μοιράσουμε στους παραγωγούς (το επισυνάπτουμε).

Επισυνάπτεται: Το φυλλάδιο για την 3η γενιά.



Ο Διευθυντής
Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής α.α.

Ρόιδος Νικόλαος
Γεωπόνος



ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ 3ης ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΚΟΥΛΗΚΙΟΥ
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, απευθύνει στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας την παρακάτω ανακοίνωση:
Tις επόμενες μέρες θα εμφανιστούν στο βαμβάκι τα σκουλήκια της τρίτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, περίπου.
Η γενιά αυτή δεν είναι επικίνδυνη, όπως η γενιά του Αυγούστου και ελάχιστες φορές (σε επιδημικές χρονιές), έχει προκαλέσει κάποιες, μικρές ζημιές στη βαμβακοκαλλιέργεια τού νομού μας.
Κάποια προσοχή χρειάζεται στις όψιμες, τρυφερές φυτείες, τις οποίες θα προτιμήσει για να γεννήσει τα αυγά της η πεταλούδα του σκουληκιού.
Και σ΄ αυτή την γενιά, ισχύει ο γνωστός κανόνας:
Ψεκασμό με εντομοκτόνο κάνουμε μόνο αν η φυτεία μας φθάσει να έχει ένα ζωντανό σκουλήκι σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι βαμβακοπαραγωγοί να απευθύνονται στους γεωπόνους της Διεύθυνσής μας.


Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
Τηλέφωνα: 23213 - 55126, 55187, 55207, 55211, 55232,55249.


Διαβάστε την ομιλία της βαμβακοκαλλιέργειας στην ιστοσελίδα της Π.Ε.: serres.pkm.gov.gr - θέση: εκδηλώσεις
Τελευταία ανανέωση (31.08.15)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών