Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
Δευτέρα 29 Απρ 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ανακοινώσεις Αντιδημαρχιών arrow Αναπτύξης - Αγροτικής Οικονομίας & Τουρισμού arrow ΔΤ για Συμμετοχής του Δήμου Σερρών σε τετραήμερη επίσκεψη στη Γερμανία 5-5-15

ΔΤ για Συμμετοχής του Δήμου Σερρών σε τετραήμερη επίσκεψη στη Γερμανία 5-5-15 Εκτύπωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                                   Σέρρες 5 Μαΐου 2015
Γραφείο Τύπου
& Δημοσίων Σχέσεων
τηλ. 23210/22587
φαξ 23210/22187

Συμμετοχή του Δήμου Σερρών σε τετραήμερη επίσκεψη στη Γερμανία στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας

img 1.jpgΣε εφαρμογή της με αριθμό 91/2015 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του Δήμου Σερρών, με επικεφαλής το Δήμαρχο Σερρών κο Πέτρο Αγγελίδη, συμμετείχε σε τετραήμερη επίσκεψη στην επαρχία Ortenau του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης- Βυτεμβέργης της Γερμανίας τις ημερομηνίες 26/4/2015 μέχρι τις 1/5/2015. Το πρόγραμμα της τετραήμερης επίσκεψης, το οποίο είχε διαμορφώσει ο εμπειρογνώμων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, κος Reinhart Kostlin, πρώην δήμαρχος του Δήμου Achern, ήταν γεμάτο από επισκέψεις και παρουσιάσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενίσχυσης της οικονομίας, της λειτουργίας των γεωργικών συνεταιρισμών και της προώθησης του τουρισμού.


Αναλυτικά το πρόγραμμα ήταν:

Δευτέρα 27/4/2015                                                                                                                                          img2.jpg

09:00 -10:00 Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών ("Πράσινο Σημείο") της Επαρχίας Ortenau. Εκεί υπάρχουν μεγάλα containers όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να τοποθετήσει υλικά προς ανακύκλωση όπως απόβλητα ηλεκτρονικών συσκευών, παλιά ελαστικά, υπόλοιπα ξυλείας, στρώματα, αδρανή υλικά, κλπ.. Σε παρακείμενο χώρο βρίσκεται ο χώρος επεξεργασίας ογκωδών υλικών- προϊόντων από εκσκαφή τα οποία με τη βoήθεια σπαστήρα, τα μετατρέπουν σε αδρανές υλικό διαφόρων διαστάσεων για διαφορετικές χρήσεις (π.χ. βάση για δρόμους).

10:00-10:30 Επίσκεψη στο σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτιού) της ιδιωτικής εταιρείας MERB, αναδόχου παροχής υπηρεσιών αποκομιδής και διαχείρισης αποβλήτων

10:30-13:00 Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας MERB, αναδόχου παροχής υπηρεσιών αποκομιδής και διαχείρισης αποβλήτων. Παρουσιάσθηκε το προφίλ της εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων τόσο κατοικιών (πενταετής σύμβαση με την επαρχία Ortenau) όσο και εμπορικών επιχειρήσεων. Επίσης δραστηριοποιείται στη διαλογή απορριμμάτων, διαθέτοντας 8 σημεία διαλογής σε όλη την επαρχία.
img.jpeg.jpg
14:30-17:00 Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μηχανικής - βιολογικής επεξεργασίας της επαρχίας Ortenau. Στο εργοστάσιο αυτό καταλήγει το περιεχόμενο του γκρι κάδου ο οποίος περιέχει ό,τι δεν ανακυκλώνεται, δηλαδή υπολείμματα κουζίνας, σπασμένα κεραμικά, πορσελάνες, κλπ. Το υλικό αυτό, αφού υφίσταται διαλογή, υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία και παράγει βιοαέριο ενώ το υπόλειμμα που καταλήγει στην ταφή ανέρχεται σε πολύ μικρό ποσοστό. Οι εγκαταστάσεις αυτές εξυπηρετούν 570.000 κατοίκους, κόστισαν 48 εκ ευρώ και βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή

17:30-19:30 Επίσκεψη στο ΤΕΙ του Offenburg. Διδάσκονται εφαρμοσμένες Επιστήμες (ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ), έχει 4.300 φοιτητές και 120 καθηγητές. Προτάθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων των 2 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Offenburg), έτσι ώστε να δρομολογηθεί η ανταλλαγή φοιτητών. Τρίτη 28/4/4/2015

09:00-10:30 Επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πάρκο του Offenburg. Πρόκειται για φορέα που δίνει τη δυνατότητα στέγασης και δικτύωσης σε νέες επιχειρήσεις (start ups) έτσι ώστε μετά από μία περίοδος "χάριτος" όπου θα έρθουν σε επαφή με μεγάλες εταιρείες, θα διαπιστώσουν αν η επιχειρηματική τους ιδέα μπορεί να αναπτυχθεί ή όχι. Ιδρύθηκε από την Επαρχία και το Δήμο (με τη μορφή ΕΠΕ) και μετά προστέθηκαν οι επιχειρήσεις με ιδιωτικά κεφάλαια. Προτάθηκε η συνεργασία έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή νέων με σκοπό την απόκτηση πρακτικής επαγγελματικής κατάρτισης.

11:00- 13:00 Επίσκεψη στην Ακαδημία Επαγγελματιών. Πρόκειται για επαγγελματικές σχολές (Ηλεκτροτεχνουργοί, Μεταλλουργοί, Οξυγονοκολλητές, Υδραυλικοί, Τεχνικοί Ψήξης, κλπ) οι οποίες προσφέρουν εκπαίδευση, επιμόρφωση (μετά την απόκτηση του πτυχίου) και επαγγελματικό προσανατολισμό. Διαθέτουν υπερσύγχρονα εργαστήρια και άρτιες εγκαταστάσεις. Προτάθηκε επίσης η ανταλλαγή νέων για απόκτηση εξειδίκευσης.

14:30-15:30 Επίσκεψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Lahr. Έχει 60.000 επιχειρήσεις - μέλη με ποικίλο αριθμό εργαζομένων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, στη βιομηχανία αλλά και στην παροχή υπηρεσιών. Επειδή ακριβώς βρίσκονται σε τριεθνές σημείο (σύνορα Γερμανίας, Γαλλίας και Ελβετίας) αντιμετωπίζουν τα θέματα των επιχειρήσεων από κοινού με τα επιμελητήρια των γειτονικών χωρών. Ποσοστό ανεργίας στο κρατίδιο Βάδης- Βυτεμβέργης : 4,1 %. Προτάθηκε η συνεργασία των 2 Επιμελητηρίων μέσω της ανταλλαγής των βάσεων δεδομένων των επιχειρήσεων.

17:00- 19:00 Επίσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Achern. Το Δημαρχείο βρίσκεται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις μίας πρώην ψυχιατρικής κλινικής (Illenau), η οποία αγοράσθηκε από το Δήμο. Ο Υπεύθυνος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου παρουσίασε τις τεχνικές υποδομές (υδάτινες αρτηρίες, σιδηροδρομικές διασυνδέσεις, αυτοκινητόδρομους, επαρχιακή οδοποιία, δημοτική οδοποιία, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, φωτοβολταϊκές μονάδες). Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Δήμου ανέρχεται σε 25 εκ ευρώ από τα οποία τα 6 εκ ευρών διατίθενται σε έργα υποδομής.

Τετάρτη 29/4/2015

08:30- 10:00 Επίσκεψη σε ιδιωτική εταιρεία Ηλιακής Τεχνολογίας, η οποία δραστηριοποιείται τόσο στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελς όσο και στην κατασκευή συστημάτων θέρμανσης με ξύλο, πριονίδι, πέλετ, κλπ.

10:00 - 11:30 Επίσκεψη σε 100% Ηλιακό Σπίτι. Πρόκειται για πρότυπη κατασκευή σπιτιού το οποίο χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για όλες τις ανάγκες του (ηλεκτρισμό, θέρμανση, φως) και το οποίο βρίσκεται στο Kappelrodeck. Ξενάγηση στους χώρους του σπιτιού όπου έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τα φωτοβολταϊκά συστήματα και τον τρόπο που η ηλιακή ενέργεια επαρκεί για όλες τις ανάγκες του σπιτιού, παρόλο που αυτό βρίσκεται σε χώρα με μικρότερη ηλιοφάνεια, συγκρινόμενη με αυτή της Ελλάδας.

11:30-14:00 Επίσκεψη στη δημοτική επιχείρηση παραγωγής ενέργειας E- Werk Mittelbaden, στο Offenburg. Διαχειρίζεται 4 εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας, με κύκλο εργασιών 269 εκ. ευρώ και τροφοδοτεί με ρεύμα 300.000 κατοίκους. Σχεδιάζει τη δημιουργία 10 αιολικών πάρκων στο Μέλανα Δρυμό με σκοπό την τροφοδότηση των κατοίκων της περιοχής, αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό σε παρακείμενο ποταμό.

15:00- 15:15 Υποδοχή στη Νομαρχία του Offenburg

15:15-15:00 Παρουσιάσθηκαν πρακτικές που υλοποιήθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος LEADER σχετικά με την περιφερειακή ανάπτυξη του Μέλανα Δρυμού. Επίσης παρουσιάσθηκε το τουριστικό προϊόν της νομαρχίας Offenburg, όπου εκτός από το φυσικό πόρο του Μέλανα Δρυμού, στον οποίο έχουν αναπτύξει περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, διαθέτουν 70 μουσεία, παλιά διατηρητέα κάστρα, παραδοσιακά χωριά και πραγματοποιούν δράσεις γευσιγνωσίας και γνωριμίας με τα τοπικά κρασιά.

19:00-20:00 Παρουσίαση (στο ξενοδοχείο) της δραστηριότητας της εταιρείας Windpark Hornisgrinde GmbH. Πρόκειται για εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο πάνω από 20 χρόνια. Διαθέτει 3 ανεμογεννήτριες στην επαρχία Ortenau, τις οποίες θέλει να αντικαταστήσει με μία νέα ανεμογεννήτρια, νέας τεχνολογίας. Η διαδικασία αδειοδότησης της νέας εγκατάστασης διήρκεσε 5 χρόνια και, μετά την εγκατάστασή της, προβλέπεται ότι ο Δήμος θα έχει έσοδα 50.000 -80.000 €.

Πέμπτη 30/4/2015

08:30-10:30 Επίσκεψη στον Κεντρικό Γεωργικό Συνεταιρισμό της Βάδης. Σκοπός του είναι η εκπροσώπηση και η υπεράσπιση των συμφερόντων των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Έχουν 17.700 μέλη - γεωργικές επιχειρήσεις, από τις οποίες σε ποσοστο 63% η απασχόληση με τη γεωργία είναι η δεύτερη απασχόληση (συνδυάζεται με την παραγωγή ενέργειας ή και με τον τουρισμό).Παρουσιάσθηκαν στοιχεία σχετικά με τα είδη των αγροτικών καλλιεργειών της περιοχής ενώ τονίσθηκε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέλκυση των νέων ώστε να απασχοληθούν με τη γεωργία.

11:00-13:00 Επίσκεψη σε πρότυπο αγρόκτημα. Το συγκεκριμένο αγρόκτημα ασχολείται με την αγελαδοτροφία αλλά και την καλλιέργεια καλαμποκιού και τριφυλλιού. Παράλληλα διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου, οι οποίες τροφοδοτούνται τόσο με τα υπολείμματα της αγελαδοτροφίας όσο και με αγροτικά υπολείμματα αλλά και τα ίδια τα προϊόντα της παραγωγής του. Τονίσθηκε η συνεργασία μεταξύ των γειτόνων αγροτών τόσο στη διάθεση μηχανολογικού εξοπλισμού όσο και στη συλλογή της σοδειάς.

15:00-17:00 Επίσκεψη στη Συνεταιριστική Λαχαναγορά. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους τεράστιους χώρους της κεντρικής Λαχαναγοράς, όπου πραγματοποιείται συλλογή των προϊόντων, διαλογή με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αποθήκευση (για σύντομα αλλά και μεγάλα χρονικά διαστήματα), συσκευασία και τελική διάθεση. Το αντικείμενο της εργασίας τους δεν είναι εποχικό αλλά διαρκεί όλο το χρόνο.

20:00-22:00 Επίσκεψη στο Συνεταιρισμό Αμπελουργών του Sasbachwalden. Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού (κελλάρια, χώρους παραγωγής, χώρους συσκευασίας, χώρους διάθεσης, χώρους γνωριμίας με τα προϊόντα τους (γευσιγνωσία)). Διαθέτουν 70 διαφορετικές ετικέτες προϊόντων.

Από το Γραφείο Τύπου
Τελευταία ανανέωση (16.06.15)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών