Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
Τρίτη 07 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ενημέρωση Πολιτών arrow ΔΤ - Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Σέρρες

ΔΤ - Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Σέρρες Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Σέρρες

 

ZIM_3271.jpg

Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την πόλη των Σερρών την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης του Oσιομάρτυρα Αγίου Νικήτα του Νέου.

Κατά την άφιξη του Παναγιότατου στην πόλη των Σερρών ,τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος της πόλης, Πέτρος Αγγελίδης καθώς και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, ενώ πλήθος πιστών κατέκλυσαν την οδό Μεραρχίας και την πλατεία Ελευθερίας για να λάβουν την ευλογία του.

Κατά την προσφώνηση του καλωσορίσματος του Δημάρχου προς τον Παναγιότατο, ο Δήμαρχος Σερρών μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του λέγοντας ότι :

“Αποτελείτε για όλη την οικουμένη, αναμφισβήτητη προσωπικότητα με «ενοποιητική παρουσία». Ένας θρησκευτικός ηγέτης «καθολικής αποδοχής» και αναγνώρισης, ένα σύμβολο ειρήνης μέσα στον σύγχρονο ταραγμένο κόσμο. Είστε μια προικισμένη και χαρισματική προσωπικότητα, που εκπέμπει με την αφοπλιστική απλότητά της μια ανθρωπιά, μια ευγένεια, μια αρχοντιά, που μαγνητίζει και συγκινεί. Τη λαμπρή προσωπικότητά Σας, κοσμούν επίσης μια διευρυμένη Παιδεία και ένα μεγάλο εύρος σπουδών σε πολλά και αξιόλογα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.”

 Kαι συνέχισε λέγοντας  : “Είστε, από όσα γνωρίζουμε, ο πρώτος Πατριάρχης που ανέλαβε να συμφιλιώσει δύο ιστορικά ανταγωνιστικούς κόσμους, την Πίστη και την Επιστήμη, στο όνομα ενός υπέρτατου σκοπού: τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, έξω από το οποίο η ανθρώπινη ύπαρξη είναι αδύνατη. Δεν παύετε να μιλάτε, να επισημαίνετε τους εμφανείς κινδύνους, να αφυπνίζετε συνειδήσεις, να διακηρύσσετε μεγάλη τη φωνή και με πειστικό λόγο, ότι είναι εντολή Θεού η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, στη βάση ισχυρών αγιογραφικών και θεολογικών θεμελίων.”

Ο Δήμος Σερρών παρέθεσε επίσης Τιμητικό Γεύμα, της Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 προς το Οικουμενικό Πατριάρχη και τη συνοδεία του. Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης πρόσφερε επίσης δώρα προς τον Παναγιότατο ως αντίδωρο σεβασμού και ως ανάμνηση της επίσκεψής του.

 

Aκολουθεί το κείμενο της προσφώνησης από το Δήμαρχο Σερρών:

Παναγιότατε,  

Σας ευχαριστούμε θερμά που βρίσκεστε κοντά μας, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης του οσιομάρτυρα Άγίου Νικήτα του Νέου.

Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, Δημοτική Αρχή και Πολίτες, με τα πιο γνήσια και αυθόρμητα αισθήματα ευγνωμοσύνης, σεβασμού και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό Σας. Εμπιστοσύνης και σεβασμού, που οι Σερραίοι δημότες, εκδηλώνουν σε κάθε τους επίσκεψη στην έδρα της Οικουμενικής Χριστιανοσύνης, ως τακτικοί προσκυνητές και πιστοί φίλοι του Πατριαρχείου μας, στο οποίο παρέχουμε με τον τρόπο μας κάθε δυνατή υποστήριξη αλλά και αντλούμε από αυτό ευλογία και πίστη.

Γνωρίζουμε και από προηγούμενες επισκέψεις Σας στις Σέρρες το ενδιαφέρον Σας για τη μεθοριακή περιοχή μας καθώς και για τη Μακεδονία και τον Ελληνισμό. Μια μεθοριακή μαρτυρική πόλη και ένας τόπος προμαχώνας μεγάλων αγώνων και θυσιών, με πανάρχαιο, ένδοξο και ευλογημένο ιστορικό παρελθόν. Παρελθόν, του οποίου μεγάλο μέρος είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη λαμπρή χριστιανική μεγαλοπρέπεια της Βυζαντινής περιόδου, συνάφεια που επιβεβαιώνεται από πλήθος σερραϊκών μαρτυριών και διασωθέντων μνημείων. Από την άλλη, μια πόλη και ένας τόπος εύφορος και προικισμένος από τη φύση, με πλούσια παραγωγή, δημιουργία και ευημερία.

Από τη μελέτη της θαυμαστής μακρόχρονης πορείας Σας, επιτρέψτε μου να σταχυολογήσω, στο σύντομο καλωσόρισμα μου, ορισμένα μόνο βιογραφικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ακτινοβολία της προσωπικότητά Σας και να σκιαγραφήσω το πολυσήμαντο έργο σας.

Από τη γενέτειρα σας, το ταπεινό Αιγαιοπελαγίτικο «νησί του μικρού ουρανού», την Ελληνική Ίμβρο,που μοίρα το θέλησε να τελεί υπό την κατοχή μιας άλλης χώρας, αναδειχθήκατε στην κορυφαία έδρα της Οικουμενικής Χριστιανοσύνης. Πρόνοια Θεού, ήταν να σταδιοδρομήσετε στην ιεροσύνη για 50 και πλέον χρόνια, τα δε μισά από αυτά ως ένας εξαιρετικά φωτισμένος, χαρισματικός θρησκευτικός Οικουμενικός ηγέτης, εκφραστής και θεματοφύλακας της Χριστιανοσύνης.

Αποτελείτε για όλη την οικουμένη, αναμφισβήτητη προσωπικότητα με «ενοποιητική παρουσία». Ένας θρησκευτικός ηγέτης «καθολικής αποδοχής» και αναγνώρισης, ένα σύμβολο ειρήνης μέσα στον σύγχρονο ταραγμένο κόσμο. Είστε μια προικισμένη και χαρισματική προσωπικότητα, που εκπέμπει με την αφοπλιστική απλότητά της μια ανθρωπιά, μια ευγένεια, μια αρχοντιά, που μαγνητίζει και συγκινεί. Τη λαμπρή προσωπικότητά Σας, κοσμούν επίσης μια διευρυμένη Παιδεία και ένα μεγάλο εύρος σπουδών σε πολλά και αξιόλογα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Παναγιότατε,

Παράλληλα όμως με τις πλούσιες σπουδές και γνώσεις σας, έχετε στο ενεργητικό Σας μια αξιοθαύμαστη, Ελέω Θεού, εκκλησιαστική διακονία, η οποία ξεκίνησε από νεαρή ακόμη ηλικία, σε αναρίθμητες Συνοδικές Επιτροπές, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, σε διορθόδοξα και διαχριστιανικά συνέδρια, σε επίσημες αποστολές κ.α. Η κορύφωση αυτής της διακονίας Σας, σφραγίστηκε με την πανάξια εκλογή σας από την Πατριαρχική Σύνοδο, ως ο 270ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης,  το έτος 1991. (22 Οκτωβρίου του 1991).Εικοσιτέσσερα (24) ευλογημένα έτη στην κορυφαία έδρα της Χριστιανοσύνης, γεμάτα δημιουργικότητα και συνεισφορά.

Ο άριστος αυτός συνδυασμός των εξειδικευμένων γνώσεων, των χριστιανικών ιδεωδών και των βιωμάτων, σας χαρίζει ένα ανοιχτό πνεύμα, τολμηρή και σύγχρονη σκέψη, κι ένα πανανθρώπινο κοσμοπολίτικο θα έλεγα γνώρισμα, στην προσέγγιση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου. Σημειολογικά παραδείγματα αυτού του ανοιχτού πνεύματος αποτελούν:

·         η ακούραστη μέριμνά Σας για την ενότητα, συνεργασία και συμπόρευση μεταξύ όλων των Ορθόδοξων Χριστιανικών Εκκλησιών.

·         η ανασύσταση ορθόδοξων κοινοτήτων και η επαναλειτουργία εκκλησιών μας, μέσα στη τουρκική επικράτεια και η μέριμνά Σας για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

·         η συνεργασία της Ορθοδοξίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ώστε να προσεγγισθεί από κοινού η Αλήθεια της μιας και μόνης Χριστιανικής πίστεως σ΄ Ανατολή και Δύση.

·         ο διαθρησκειακός διάλογος κυρίως με τα μονοθεϊστικά θρησκεύματα όπως είναι το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός, χωρίς όμως παραχωρήσεις των ανθρωπιστικών αξιών.

·         η προώθηση σε όλον τον κόσμο, των βασικών ηθικών αξιών, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, πολιτεύματος και φυλής. Τέτοιες αξίες είναι:

η διαρκής ειρήνη, η προστασία της Φύσης, η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η αποφυγή κάθε μορφής βίας και διακρίσεων μεταξύ των ανθρώπων, η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, ο σεβασμός στην ιστορία κάθε έθνους. Τα περισσότερα από αυτά, τα έχετε συνυπογράψει στην Κωνσταντινούπολη το 2006, σε Κοινή Διακήρυξή Σας με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ'' (16ο ) της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στο πνεύμα αυτό, επισημάνατε και πάλι πρόσφατα στη Σμύρνη λέγοντας: «Σε πολλά μέρη του πλανήτη, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί και Εβραίοι, ζουν αρμονικά. Η διαφορετικότητα στη θρησκεία είναι πλέον αποδεκτή σε πολλές χώρες. Έχετε πει –επίσης- ότι εμείς, οι χριστιανοί, είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης».

Παναγιότατε,

Με την ευκαιρία της σημερινής τιμητικής επίσκεψής Σας στην πόλη των Σερρών, θα θέλαμε να Σας διαβεβαιώσουμε ότι στους υψηλούς για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα σκοπούς Σας που μόλις προανέφερα, συναντώνται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Τοπική μας Εκκλησία. Αυτή η κοινή συναίσθηση και συναντίληψη δεν είναι άλλη παρά να βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό του πολίτη.

Με την ευκαιρία αυτής της αναφοράς μου, θεωρώ αναγκαίο να σας ενημερώσω για τις άριστες σχέσεις, μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τοπικής Εκκλησίας. Είμαστε συστρατευμένοι, σε αγαστή συνεργασία με τον φωτισμένο Ποιμενάρχη μας κ. Θεολόγο καθώς και με ολόκληρο τον τοπικό κλήρο. Αγωνιούμε και πράττουμε κάθε τι δυνατό για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης. Μιας κρίσης, την οποία Εσείς χαρακτηρίσατε πως «είναι πρωτίστως πνευματική και ηθική και μετά οικονομική». Συμφωνούμε Παναγιότατε.

Ιδιαίτερα δε, στην δύσκολη οικονομικά συγκυρία, που διαπερνά την κοινωνία μας, οι κοινές ή και παράλληλες πρωτοβουλίες μας, Δήμου και Εκκλησίας, εστιάζονται στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην ποιότητα ζωής, στην ανακούφιση των συνανθρώπων που μας χρειάζονται, ιδίως οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: Τα ΑΜΕΑ, οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι, τα μοναχικά άτομα, οι μονογονεϊκές οικογένειες, εξασφαλίζοντας στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, σε όσους στερούνται τα βασικά αυτά αγαθά.

Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών προς τον συνάνθρωπο, λειτουργούν στο Δήμο μας, πολύ καλές θα έλεγα ιδρυματικές δομές Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης κ.α.

Αρωγός και συνεργάτης στο ανθρωπιστικό και πολιτισμικό αυτό έργο, είναι ή ίδια η σερραϊκή κοινωνία. Με την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών, με τις εισφορές της, με τις προσφορές σε είδη πρώτης ανάγκης.

Παναγιότατε,

Είστε, από όσα γνωρίζουμε, ο πρώτος Πατριάρχης που ανέλαβε να συμφιλιώσει δύο ιστορικά ανταγωνιστικούς κόσμους, την Πίστη και την Επιστήμη, στο όνομα ενός υπέρτατου σκοπού: τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, έξω από το οποίο η ανθρώπινη ύπαρξη είναι αδύνατη. Δεν παύετε να μιλάτε, να επισημαίνετε τους εμφανείς κινδύνους, να αφυπνίζετε συνειδήσεις, να διακηρύσσετε μεγάλη τη φωνή και με πειστικό λόγο, ότι είναι εντολή Θεού η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, στη βάση ισχυρών αγιογραφικών και θεολογικών θεμελίων.

Στο παγκόσμιο αυτό μήνυμά Σας, που σε κάθε βήμα και ευκαιρία το υπενθυμίζετε, κάθε πολίτης από μας, ακουμπάει την ελπίδα του πως θα γεννηθεί ένας νέος κόσμος στον οποίο η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη θα είναι συμβατή με τη προστασία και διατήρηση της Φύσης. και συνάμα, θα περιορίζει τη Φτώχεια.

Ως Δημοτική Αρχή, ταυτισμένη απόλυτα με αυτό το προσωπικό Σας καινοτόμο όραμα, Σας ενημερώνουμε ότι εκπονούμε και υλοποιούμε ειδικά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως προγράμματα που έχουν σχέση με την ανακύκλωση, βιοκλιματικές αναπλάσεις, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία και δημοτικά κτίρια, διεκδικούμε επίσης την υλοποίηση του προγράμματος << πράσινη- πρότυπη κοινότητα>>.

Δημιουργήσαμε επίσης το θεσμό ECO FESTIVAL , με στόχο την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους νέους ανθρώπους και ταυτόχρονα προσφέρουμε ανάπτυξη και απασχόληση.

Τέλος Παναγιότατε,

Σε μια εποχή που ο δείκτης εμπιστοσύνης των κοινωνιών προς τις ηγεσίες τους κλονίζεται, Εσείς αποτελείτε μια από τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις. Γι’ αυτό και εμείς, Δημοτική Αρχή και Πολίτες, Σας εκφράζουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη και προσήλωσή μας στο πρόσωπό Σας. Εμπιστοσύνη και βεβαιότητα, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε  τα σημαντικά θέματα της Χριστιανοσύνης, του Ελληνισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ένα πράγματι εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον επίτευξης ισορροπιών και αλληλοκατανόησης.

 

Διερμηνεύοντας, τα αισθήματα όλων των Σερραίων πολιτών και της Δημοτικής Αρχής, επιτρέψτε μου, ως ακροτελεύτιο λόγο, να σας εκφράσω από αυτό εδώ το βήμα, την ευγνωμοσύνη μας και τις θερμές μας ευχαριστίες για την επίσκεψή Σας στην πόλη μας. Παράλληλα να Σας διαβεβαιώσουμε ότι Δήμος και Κοινωνία των Σερραίων πολιτών, θα είμαστε πάντοτε απροσχημάτιστοι συμπαραστάτες στο έργο Σας και στη διεθνική αποστολή του Πατριαρχείου μας.

Θα διατηρούμε επί μακρόν ζωηρή την ανάμνηση της επίσκεψής Σας. Θα έχουμε πάντοτε ανοιχτές τις θύρες της πόλης μας και της καρδιάς μας, και θα ελπίζουμε να ευλογηθούμε και πάλι να Σας υποδεχθούμε εκ νέου στις Σέρρες.

Καλωσορίσατε Παναγιότατε,

Σας ευχόμαστε καλή διαμονή.”

 

Την πόλη μας επισκέφτηκε επίσης  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να παραστεί στην πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για τις Εκδηλώσεις μνήμης του οσιομάρτυρα Αγίου Νικήτα Του Νέου.

 Κατά την προσέλευση του Προέδρου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα Του Νέου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας καθώς και η Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

 

 citizen_2015-4-20_018.jpg  citizen_2015-4-20_019.jpg
 citizen_2015-4-20_002.jpg  citizen_2015-4-20_010.jpg
MA0_6759.jpg
ZIM_3236.jpg
 ZIM_3240.jpg  ZIM_3254.jpg
 ZIM_3336.jpg  ZIM_3466.jpg
 ZIM_3531.jpg  ZIM_5367.jpg
Τελευταία ανανέωση (16.06.15)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών