Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
22 Μαι 2019
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Συγχρηματοδοτούμενα Έργα arrow Κ.Π. Interreg arrow Κτίριο Σχοινά


Warning: opendir(D:\OraHome_egov\Apache\Apache\htdocs/files//images/sygxrimatodotoumena_erga/interreg/ktirio_sxoina) [function.opendir]: failed to open dir: No error in D:\OraHome_egov\Apache\Apache\htdocs\mambots\content\plugin_jw_sig.php on line 59

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in D:\OraHome_egov\Apache\Apache\htdocs\mambots\content\plugin_jw_sig.php on line 79

Warning: array_multisort() [function.array-multisort]: Argument #1 is expected to be an array or a sort flag in D:\OraHome_egov\Apache\Apache\htdocs\mambots\content\plugin_jw_sig.php on line 84
Κτίριο Σχοινά Εκτύπωση
interreg 3
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΧΟΙΝΑΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το ιστορικό διατηρητέο κτίριο πρώην ιδιοκτησίας Γεωργίου Ελένης και Παν. Σχοινά, και ιδιοκτησία πλέον του Δήμου Σερρών από το 2002, βρίσκεται στις Σέρρες στην περιοχή η οποία χαρακτηρίσθηκε ιστορικός τόπος και στην γωνία των οδών Ν.Φωκά και Ακροπόλεως 6.

Το κτίριο μπορεί να χαρακτηρισθεί εκλεκτικιστικό, αν και έχει πάρα πολλά στοιχεία νεοκλασικά. Λόγω των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών του στοιχείων, χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ 689/94). Kτίσθηκε την δεκαετία του 1930 και απετέλεσε κατοικία της οικογένειας Σχοινά, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε και ως ιδιωτικός παιδικός σταθμός. Είναι διώροφο με τμήμα τριώροφου λόγω της κλίσης του εδάφους.

Σχετικά με τα διακοσμητικά στοιχεία, στο εσωτερικό υπάρχουν γύψινα στις οροφές του ισογείου, ενώ εξωτερικά υπάρχουν τραβηχτές κορνίζες στις στάθμες των οροφών υπογείου - ισογείου και στην επίστεψη. Ιδιαίτερα διακοσμητικό στοιχείο μπορεί να θεωρηθεί η κορνίζα πάνω από τα ανοίγματα του ορόφου, η οποία είναι από σοβά και βαμμένη κεραμιδή. Επίσης διακοσμητικό στοιχείο είναι η ρομβόσχημη κορνίζα από σοβά που υπάρχει στο σημείο συνάντησης του κατακόρυφου τοίχου με την επίστεψη.

Η καλή κατασκευή και η συντήρηση που είχε το κτίριο συνετέλεσαν στο γεγονός να μην έχει υποστεί πολύ μεγάλες φθορές στη διάρκεια του χρόνου. Έτσι τα αξιόλογα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του διατηρήθηκαν γενικά σε καλή κατάσταση αλλά χρειάσθηκε να επισκευασθούν όπως επίσης να αντικατασταθούν κάποια άλλα ώστε να επανέλθουν στην ίδια μορφή. Συγκεκριμένα οι ενέργειες αποκατάστασης και ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν είναι:
  • Καθαίρεση, της μεταγενέστερης της κατασκευής του κτιρίου, προσθήκης της εξωτερικής τσιμεντένιας σκάλας στην βορειοανατολική όψη και συμπλήρωση των κορνιζών με το κλείσιμο της πόρτας που ανοίχθηκε πάνω στο κυρίως κλιμακοστάσιο.

  • Καθαιρέσεις, σποραδικά, των επιχρισμάτων εξωτερικά και ανακατασκευή τους, όπως και εσωτερικά στους χώρους του υπογείου. Καθαίρεση της επικεράμωσης και αντικατάσταση όλων των γαλλικού τύπου κεραμιδιών.

  • Στα ανοίγματα κρατήθηκαν όλες οι κάσσες και αντικαταστάθηκαν τα παράθυρα και οι πόρτες που ήταν κατεστραμμένες ανεπανόρθωτα. Με την επέμβαση δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούν και διπλά τζάμια.

  • Τα ξύλινα δάπεδα τρίφτηκαν και βερνικώθηκαν, όπως επίσης και τα ξύλινα κλιμακοστάσια.

  • Στους βοηθητικούς χώρους καθαιρέθηκαν όλα τα πλακάκια, έγινε αντικατάσταση των σωλήνων νερού και αποχέτευσης και τοποθετήθηκαν καινούργια πλακάκια και είδη υγιεινής κλασσικού τύπου.

  • Οι υδρορροές αντικαταστάθηκαν στις ίδιες διατομές και θέση με τις υπάρχουσες. Οι καμινάδες συντηρήθηκαν και σφραγίσθηκαν.

Τέλος το κτίριο χρωματίσθηκε με τα ίδια χρώματα που βρέθηκαν κατά την έρευνα που έγινε σ' αυτό. Οι ακριβείς τόνοι όλων των χρωμάτων οριστικοποίηθηκαν μετά από δοκιμαστικές βαφές και σε συνεργασία με την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο κατασκευάσθηκε από την Κ/Ξ ΚΑΦΕΣΤΙΔΗΣ Ι.Α. - ΧΑΤΖΗΣΠΥΡΟΓΛΟΥ Ι. με συμβατικό προϋπολογισμό 260.000 €.


Το κτίριο ΣΧΟΙΝΑ:

  • αποτελεί ένα κτίριο - σημείο αναφοράς της πόλης τόσο για τους ανθρώπους της Τέχνης όσο και για τους επισκέπτες της και
  • στεγάζει ήδη τις πολυποίκιλες δραστηριότητες του πολιτιστικού φορέα ARTIO όπου διδάσκονται ψηφιδωτό, βιτρώ, κεραμική, παραδοσιακό κόσμημα, μπατίκ, κ.α.Τελευταία ανανέωση (04.03.09)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg
 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών