Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
Πέμπτη 23 Μαι 2019
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Γενικές Πληροφορίες arrow Βυζαντινά Μνημεία

Βυζαντινά Μνημεία Εκτύπωση

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου: βρίσκεται 9χλμ. ανατολικά της πόλης των Σερρών. Κτίστηκε το 1270 μ.Χ. Εδώ αναπαύονται πολλοί Πατριάρχες και μεταξύ αυτών ο Πατριάρχης Γεννάδιος.

Μονύδριο του Αγ. Γεωργίου του Κρυονερίτη: κτισμένο περίπου στο 1298μ.Χ. πήρε την προσωνυμία του από τα κρύα νερά που υπήρχαν παλαιότερα εκεί.

Παλαιός Μητροπολιτικός Ναός Αγ. Θεοδώρων: είναι κτισμένος στο κέντρο της παλαιάς πόλης (Βαρόσι). Κατά μια παράδοση είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού. Κτίστηκε το 1224μ.Χ. από τον Δεσπότη Ηπείρου Θεόδωρο Κομνηνό σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης του κατά των Φράγκων, έξω από την πόλη των Σερρών. Περίφημα είναι τα ψηφιδωτά του. Ο ναός καταστράφηκε από τους Βουλγάρους σε πυρκαγιά το 1913.

Ναός Αγ. Νικολάου: είναι ναός της εποχής των Παλαιολόγων, κτισμένος μέσα στο κάστρο της πόλης κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα.

Η ακρόπολη Σερρών: βυζαντινή ακρόπολη κτίστηκε πάνω σε αρχαίο φρούριο τον 7ο και 6ο π.Χ. αιώνα. Σήμερα σώζεται ο Πύργος της Δυτικής πλευράς, γνωστός ως Πύργος του Ορέστη και ο Πύργος της Ανατολικής πλευράς, όπου υπάρχουν Βυζαντινές επιγραφές.

Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο: κατά την παράδοση χτίστηκε το 450μ.Χ. με συνδρομή του Μητροπολίτη Φιλίππων Σώζοντος. Πολλοί πιστεύουν ότι η μονή είναι κτισμένη στα ερείπια του Μαντείου του Διονύσου, Θεού των Σατρών. Η ετυμολογία της ονομασίας της μονής προέρχεται κατά μια παράδοση από το εξής περιστατικό. Όταν ο πρώτος κτήτωρας της μονής Γερμανός έψαχνε απελπισμένος για νερό, είδε οπτασία κατά την οποία η Παναγία του έστειλε ένα κοτσύφι που ανακάλυψε το νερό μέσα σε πυκνούς θάμνους. Έτσι η μονή ονομάστηκε Κοσυφίνισσα. Άλλη παράδοση αναφέρει ότι η μονή πήρε το όνομα της από την Αχειροποίητη εικόνα που είχε κόκκινο χρώμα (εικών-φοινίσουσα) (κόκκινη).
Τελευταία ανανέωση (08.01.09)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg
 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών