Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
18 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ενημέρωση Πολιτών arrow ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΑ 25Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ 26-6-13

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΑ 25Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ 26-6-13 Εκτύπωση
deyas.jpg






Μέτρο ποιότητας ζωής

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
ΣΕΡΡΩΝ
ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 4-ΤΚ 62 123
ΤΗΛ:(23210) 83802 FAX: 83862
Τετάρτη  26 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΑ
25Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ
Η 25η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) που έγινε στις Σέρρες και την Ηράκλεια στις 19 και 20 τρέχοντος μηνός, συνέπεσε με την Κυβερνητική κρίση. Υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης ακύρωσαν την επίσκεψή τους, παρά τη θέλησή τους, για ευνόητους λόγους. Όμως, το μεγάλο ραντεβού (ετήσιο) των ΔΕΥΑ της χώρας δεν έχασε από τη λάμψη του καθώς όλος ο «αφρός» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέβηκε στις Σέρρες. «Δεν ξανάγινε τόσο πολυπληθής συνάντηση» διαβεβαίωσε ο Στέλιος Σπύρου, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Σερρών, ο οποίος δηλώνει «παρών» σε όλες τις Συνελεύσεις.
Τυχαία; Όχι βέβαια.

Οι ΔΕΥΑ προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στο νέο αυτοδιοικητικό και οικονομικό χάρτη, να σταθούν όρθιες και να ξαναορίσουν τη σχέση τους με την Πολιτεία και την Κοινωνία.

Αυτή ήταν και η κύρια θεματική που αναπτύχθηκε από τους εισηγητές. Ας δούμε τους βασικούς άξονες και τα συμπεράσματα:
.

Α) ΔΕΥΑ και Τοπική Κοινωνία

10,8 δις. Ευρώ επένδυσαν οι ΔΕΥΑ τα τελευταία χρόνια για την προστασία του Περιβάλλοντος, όμως, το έργο τους είναι «θαμμένο», αόρατο. Έτσι οι δημότες αδυνατούν να συλλάβουν το μέγεθος και τη σημασία του.

Εν τούτοις, αυτές είναι καταξιωμένες στη συνείδηση των πολιτών για το ρόλο, την προσφορά και την αποτελεσματικότητά τους. Δήμαρχοι που τις διέλυσαν (περίπτωση Αμαλιάδας) τις επανασυστήνουν.

«Η ΔΕΥΑ τιμά την Ελληνική Περιφέρεια» δήλωσε εμφατικά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης Γιώργος, όλοι οι ομιλητές εξήραν τη θέση της στην Τοπική Κοινωνία.

Β) ΔΕΥΑ και Πολιτεία

Η προθυμία των υψηλών προσκεκλημένων από το κλεινόν άστυ να παρευρεθούν στη Συνέλευση  δεν πρέπει να δημιουργεί αυταπάτες. «Οι ΔΕΥΑ είναι άγνωστες στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια» διαβεβαίωσε ο κ. Κώστας Τζανακούλης, Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Λάρισας. Και  αυτό είναι το μικρότερο κακό.

«Η πολιτεία βάλει κατά των ΔΕΥΑ, τις πλαγιοκοπεί», τόνισε ο Γ. Μαρινάκης. «Να αντιληφθεί η Πολιτεία την ιδιαιτερότητα του θεσμού. Να μην αποκεφαλισθούν οι ΔΕΥΑ επειδή έχουν παθογένειες» ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και κάλεσε τους εργαζομένους σε αυτές «να προστατεύσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους».

«Στο πλευρό των ΔΕΥΑ» δήλωσε και ο Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ κ. Νίκος Μαμαλούγκας, μέσα από την εισήγησή του, για τα προγράμματα που τρέχουν και εκείνα που έρχονται.

Το αυτό και η κυρία Κλειώ Μονοκρούσου από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS το οποίο συνεργάζεται με την ΕΔΕΥΑ για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού.

Συνοδοιπόρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑ Θες/νίκης Νίκος Παπαδάκης ο οποίος δεν δίστασε να βάλει «το δάκτυλό επί τον τύπον των ήλων» αψηφώντας αν θα γίνει δυσάρεστος.

Το ίδιο και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Λάρισας κ. Απόστολος Μπαλογιάννης που με ταμπεραμέντο εξέφρασε αλήθειες....

Γ) ΔΕΥΑ και ΔΕΗ

Η δεύτερη αντιμετωπίζει την πρώτη ως αστικό καταναλωτή. Μ' άλλα λόγια η ΔΕΥΑ για να λειτουργήσει το Βιολογικό π.χ. πληρώνει το ρεύμα  στην τιμή που το πληρώνει το κάθε νοικοκυριό. Φυσικά αυτό αντανακλάται στην τιμή του νερού. Έτσι η ΔΕΥΑ γίνεται δυσάρεστη ενώ η ΔΕΗ παραμένει στο απυρόβλητο και απλά..... εισπράττει.

Φωνάζει η ΔΕΥΑ αλλά σε ώτα μη ακοόντων. Αν το ρεύμα που χρησιμοποιεί χαρακτηρισθεί «βιομηχανικό» τότε θα είναι σε θέση να φθηνύνει και το νερό. Οψόμεθα....

Δ) Τέλος 80%

Η αντιπολίτευση (Μηλίδης - Χουρουζίδης) ζήτησε τη δυνητική επιβολή του (ο πρώτος) και την κατάργηση του (ο δεύτερος). Καθολική και έντονη υπήρξε η αντίδραση των συνέδρων.

«Πρόκειται για ψευδοδίλλημα. Η κατάργησή του θα σημάνει την  αυτόματη κατάργηση των ΔΕΥΑ όλης της χώρας. Χωρίς αυτό δεν θα υπήρχαν δίκτυα. Το τέλος βάζει αυτοπεριορισμό στο σύστημα για τη χρηστή Διοίκηση. Ο κωδικός πάει αποκλειστικά στα έργα. Τα χρήματα που εισπράττονται δεν μπορούν να πάνε αλλού» υπενθύμισε ο Γ. Μαρινάκης.

«Το θέμα είναι πιασάρικο. Να αφήσουμε τα ψευδοδιλλήματα και τη σπέκουλα που γίνεται από εμάς τους ίδιους μόλις αλλάξουμε θέση», τους επέπληξε ο κ. Τζανακούλης.

Ε) Οι ΔΕΥΑ αύριο

Στη Συνέλευση έγινε πολύς λόγος για ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ. Όμως, πολύ φασαρία για το τίποτα, καθώς ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι από το σχέδιο Οδηγίας, για την Ανάθεση Συμβάσεων Παραχώρησης εξαιρεί την Ύδρευση αφού αφουγκράστηκε τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι «δεν επιθυμούν η διαχείριση του νερού να περάσει σε εταιρείες».

Από την άλλη, το 3ο Κοινοτικό είναι αφιερωμένο στο Περιβάλλον, τον προνομιακό χώρο των ΔΕΥΑ.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν γι' αυτές. Μετά τον Καλλικράτη, ο οποίος άνοιξε νέους ορίζοντες δημιουργίας και ανάπτυξης, το νέο Κοινοτικό αποτελεί ευκαιρία επιχειρείν σε νέους τομείς όπως η εμφιάλωση, η τηλεθέρμανση, η ΑΠΕ, κ.α.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σερρών κ. Θεόδωρος Αραμπατζής «τα κλειδιά της μακροβιότητας και της αυτονομίας των ΔΕΥΑ είναι να εγκαταλείψουμε τις μονοπωλιακές λογικές και συμπεριφορές, να ανεβάσουμε την παραγωγικότητά μας, να ανοιχτούν σε νέους τομείς εντός και εκτός συνόρων, να βελτιώσουμε τις Υπηρεσίες μας, να κερδίσουμε τον κόσμο, την κοινή γνώμη. Διότι, ότι δεν μεγαλώνει τελικά, συρρικνώνεται και πεθαίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Και προσοχή! «Ο Λαϊκισμός έχει πολύ βαρύ περιβαλλοντικό πρόστιμο». Ο κ. Μαρινάκης έθεσε τους λαϊκιστές προ των ευθυνών τους.

Από το Γραφείο Τύπου
Τελευταία ανανέωση (22.11.13)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών