Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
Παρασκευή 17 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow ΕΣΑΝΣ arrow Ανακοινώσεις - Δελτία τύπου arrow Δραστηριότητες - Χρήση

Δραστηριότητες - Χρήση Εκτύπωση
Αλιεία:

Λίμνη ΚερκίνηΗ λίμνη λόγω της εισροής σημαντικού όγκου νερού (που την τροφοδοτεί με νέα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο) και του μικρού της βάθους χαρακτηρίζεται σαν μια από τις πιο παραγωγικές λίμνες της Ελλάδας. Τα ψάρια σαν ένας από τους ανώτερους τροφικούς καταναλωτές αυτού του υπερπαραγωγικού υδάτινου συστήματος, εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τα υπάρχοντα τροφικά αποθέματα. Στη βαθμίδα αυτής της τροφικής αλυσίδας υπεισέρχεται ο άνθρωπος με το ψάρεμα. Στη λίμνη τα μέσα αλιείας που χρησιμοποιούνται είναι και τα παραδοσιακά και οι μηχανοκίνητες βάρκες με σύγχρονα αλιευτικά εργαλεία (δηλ. βολκοί, δίχτυα, παραγάδια).

Λίμνη ΚερκίνηΜετά την κατασκευή του καινούργιου φράγματος και την ανύψωση της στάθμης των νερών, η ποσότητα των αλιευομένων ψαριών μειώθηκε, οι εποχιακές όμως αυξομειώσεις της στάθμης των νερών γίνονται πολλές φορές αιτία διαμάχης και προστιβών μεταξύ των αλιευτικών συναιτερισμών της περιοχής.

Τέλος να σημειωθεί ότι η κατασκευή του νέου φράγματος δημιούργησε εμπόδια διόδου για τα χέλια λόγω της μη ύπαρξης κατάλληλου αναβαθμού, με συνέπεια την εξαφάνιση τους από τη λίμνη.

Κυνήγι:

Όσο αφορά το κυνήγι, με διετείς υπουργικές αποφάσεις απογορεύεται στον υγροβιότοπο της λίμνης. Κατά τη διάρκεια της απαγορευτικής περιόδου παρατηρείται σημαντική αύξηση της πτηνοπανίδας, με αποτέλεσμα να "ακτινοβολεί" αυτή και έξω από την απαγορευτική περίμετρο. Έξω όμως από την απαγορευτική ζώνη επιτρέπεται το κυνήγι ορισμένων μόνο ειδών, κατά εποχές. Λόγω της ατελούς φύλαξης καταστρατηγούνται οι περίοδοι κυνηγιού, με συνέπεια να σκοτώνονται και απαγορευμένα ή υπό εξαφάνιση είδη π.χ. πελεκάνοι, κύκνοι, μαυροπελαργοί, ζαρκάδια, αρπακτικά κτλ.

Υλοτομία:

Με τις ίδιες υπουργικές αποφάσεις που ισχύουν για το κυνήγι, απαγορεύονται η εκχέρσωση και η υλοτομία υδροχαρών δένδρων και θάμνων του υγροβιότοπου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή επιτρέπεται επιλεκτικά η υλοτομία και η εκχέρσωση τους. Όμως για οικονομικούς λόγους και από κακή νοοτροπία, κάτοικοι των παραλίμνιων χωριών υλοτομούν και εκχερσώνουν παράνομα.

Άρδευση:

Η λίμνη αποτελεί κύριο έργο της πεδιάδας των Σερρών. Αρδεύονται από τα νερά της 640.000 περίπου στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για άρδευση 1.000.000 στρεμμάτων. Εξαιτίας αυτής της χρήσης, η λίμνη συμμετέχει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού.

Τελευταία ανανέωση (24.12.08)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών