Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
18 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ενημέρωση Πολιτών arrow Ομιλία Δήμαρχου για την ανακύρηξη του Αρχιεπισκόπου ως Επίτιμο Δημότη στο Διοικητήριο 8-11-12

Ομιλία Δήμαρχου για την ανακύρηξη του Αρχιεπισκόπου ως Επίτιμο Δημότη στο Διοικητήριο 8-11-12 Εκτύπωση
Ομιλία Δήμαρχου Σερρών

στο Διοικητήριο

8 Νοεμβρίου 2012

Μακαριότατε,

Θεωρούμε ιστορική και σημαντική την παρουσία σας εδώ, κοντά μας, ανάμεσά μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών. 

Σύσσωμοι,  η Δημοτική Αρχή και οι ευσεβείς δημότες της  ακριτικής ιστορικής πόλεως  των Σερρών, σας υποδεχόμαστε  με ιδιαίτερη χαρά και βαθύτατο σεβασμό, καθώς με την παρουσία σας, ευλογείτε  την πόλη και λαμπρύνεται τον  πανηγυρικό εορτασμό των πολιούχων μας Παμμεγίστων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. 

Σας υποδεχόμαστε Μακαριώτατε Κύριε Ιερώνυμε,  με βαθιά εκτίμηση στο πρόσωπό σας,  ως θεσμικής πνευματικής Κεφαλής της Ορθοδόξου Ελλαδικής Εκκλησίας μας,  ως  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.  Η επίσκεψή Σας,  όπως σημείωσα και άλλη στιγμή, περιποιεί μεγάλη τιμή και ευλογία για την πόλη και το Δήμο μας.
Έχομε  γνώση των μεγάλων και πολλαπλών ευθυνών σας, του υψηλού θεολογικού και ποιμαντορικού λειτουργήματος που ασκείται,  σε καιρούς μάλιστα ρευστούς και αβέβαιους. Σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη ώρα,  κατά την οποία ο ανεμοστρόβιλος της αποσταθεροποίησης της Χώρας, συμπαρασύρει στην απόγνωση άτομα, ομάδες και οργανισμούς - όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο,  Εσείς Μακαριότατε, εν μέσω αυτών,  ηγείστε της Ελλαδικής Εκκλησίας και  ασκείτε την ποιμαντορική αποστολή σας,  με αφοπλιστικό νηφάλιο  τρόπο,  με απλότητα και  προσήνεια. Με ώριμο, καθαρό, θεολογικό και πατρικό λόγο.  Κάτω από τη θεοφώτιστη ποιμαντορία  Σας,  η Εκκλησία μας είναι αυτή που προσφέρει στη δύσκολη ώρα, καταφυγή, καταλλαγή και απάντηση στα εναγώνια ερωτήματα της κοινωνίας.  Είναι αυτή που κρατά σε εγρήγορση τις καθαρές συνειδήσεις, διδάσκοντας πίστη, ενότητα, αλληλεγγύη και συνοχή.

Σας έχουμε ακούσει  να τοποθετείστε δημόσια για όλα τα μεγάλα ζητήματα των σύγχρονων κοινωνιών.  Ενδεικτικά αναφέρω  το οικολογικό πρόβλημα, τα βιοηθικά διλήμματα, την οικονομική μετανάστευση, την εκμετάλλευση του ανθρώπου,  τον   κοινωνικό αποκλεισμό, τις φυλετικές  διακρίσεις,  τη φτώχια, την κοινωνική εξαθλίωση. Ζητήματα όσο ποτέ επίκαιρα.     

Θα επιλέξω όμως -για λόγους οικονομίας χρόνου- μία μόνο τοποθέτησή Σας. Είπατε κατά την ενθρόνισή Σας ότι «...αν βρούμε τρόπο συνεργασίας, Τοπικής Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Εκκλησίας και Πολιτείας, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει αισιοδοξία στα προαναφερθέντα, λίγο πριν, προβλήματα της κοινωνίας».     

Συμφωνούμε απόλυτα με τον λόγο σας αυτόν. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια υπέρβασης των προβλημάτων.  Παράλληλα Σας διαβεβαιώνουμε Μακαριότατε,  ότι ο «Καλλικράτειος»   Δήμος Σερρών, εν μέσω μεγάλων οικονομικών και άλλων δυσχερειών,  εργάζεται αθόρυβα και αποτελεσματικά προς τον ίδιο αυτό σκοπό.   Μέσα από τις κοινωνικές και προνοιακές δομές της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των άλλων Υπηρεσιών του Δήμου,  παρέχει αρωγή στους συμπολίτες μας εκείνους, που έχουν ανάγκη σίτισης, στέγασης, περίθαλψης και ηθικής στήριξης. Το έργο αυτό, επιτελούμε παράλληλα και αμοιβαίως συμπληρούμενο  με την τοπική Εκκλησία μας, ευρισκόμενοι σε αγαστή συνεργασία με τη φωτισμένη και δραστήρια διακονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας Κυρίου ΘΕΟΛΟΓΟΥ. 

   Μακαριώτατε, κ. ΙΕΡΩΝΥΜΕ.

Τα όσα ενδεικτικά και σύντομα προανέφερα, μαζί με τα βιογραφικά Σας στοιχεία και τη συνολική δημιουργική πορεία Σας, καταδεικνύουν περίτρανα την υψηλή πνευματική προσωπικότητά Σας, με  μεγάλο εύρος γνώσεων,  καλλιέργεια   και πληρότητα.  Γιατί, η θεοφώτιστη Ποιμαντορία Σας,  οι θέσεις Σας και οι παραινέσεις  Σας, αποτελούν για μας πνευματικά αντισώματα, κατά των εκφυλιστικών «ιώσεων»,  του συρμού και της εποχής.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, που ανήκει σε μένα η μεγάλη τιμή, ως Δημάρχου της πόλης,  να Σας υποδεχτώ και να Σας καλωσορίσω στις Σέρρες  και ιδιαίτερα στο στην αίθουσα συνεδριάσεων  εκ μέρους όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, Αρχών,  και όλων των Σερραίων πολιτών.

Μου δίδεται όμως παράλληλα η ευκαιρία,  να εκφράσω την πάνδημον επιθυμία μας,  να Σας προσκαλέσουμε -κατόπιν συνεννόησης με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας- να μας επισκεφθείτε σύντομα και πάλι το ερχόμενο έτος,   για να τιμήσετε και να λαμπρύνετε με την σεπτή παρουσία Σας,  τον επετειακό εορτασμό  των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης (το 1913), μιας μεθοριακής και πολύπαθης ιστορικής Μακεδονικής πόλης, μιας πόλης,  προμαχώνας σε όλα τα εθνικά προσκλητήρια προστασίας του Έθνους και της Χριστιανοσύνης. 

Αυτής της ιστορικής πόλης η Δημοτική Αρχή, σας παρακαλεί  Μακαριότατε, όπως αποδεχθείτε την ειλικρινή έκφραση των αισθημάτων αγάπης  και σεβασμού προς το πρόσωπό σας,   διατυπωμένη στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ, με την οποία Σας αναγορεύει - τιμής ένεκεν -ως επίτιμο Σερραίο δημότη  και Σας απονέμει το Χρυσό Κλειδί της πόλης μας. Για να μπορείτε,  ως οικείος συνδημότης μας πλέον,  να μας ενισχύετε  πνευματικά,     και με το ισχυρό κλειδί της εξουσίας στο χέρι σας, να ασφαλίζετε την πόλη από κάθε κίνδυνο και παράλληλα να ξεκλειδώνετε τις καρδιές μας, βοηθώντας μας στη λύση των ατομικών και συλλογικών μας προβλημάτων. 

Το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα διαβάσει σε λίγο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η απόφαση αυτή, αποτελεί ελάχιστο δείγμα τιμής προς το σεβαστό πρόσωπό Σας και προς τον υψηλό θεσμό που άξια εκπροσωπείτε.

Είμαστε βέβαιοι ότι, οι σκέψεις Σας και οι ευχές Σας,  θα μας καθοδηγούν στη  δύσκολο  έργο που επιτελούμε -  Τοπική Αυτοδιοίκηση,  τοπική Εκκλησία και  Δημότες-  για να ξεπεράσουμε την έρπουσα  οικονομική κρίση,   με ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο.

Καλώς ορίσατε Μακαριότατε  κοντά μας. 

Παρακαλώ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να αναγνώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

 

Παπαβασίλειου Βασίλειος - Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, δυνάμει τη

αριθμ. 599/2012 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών,

απονέμει

στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

 κ.κ. Ιερώνυμο

το χρυσό κλειδί της πόλεως τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη ως ελάχιστο φόρο τιμής για την εν γένει προσφορά του στην Εκκλησία και το Έθνος.






Προσφώνηση  Δημάρχου στο Δείπνο

Μακαριότατε,

Με ιδιαίτερη χαρά, παρακαθήμεθα  μαζί σας,  στη συνεστίαση  φιλοξενίας και τιμής προς το πρόσωπό σας.

Από βάθους καρδίας,  σας εκφράζουμε ακόμη μια φορά, τον αυθόρμητο  σεβασμό και την ευγνωμοσύνη των Σερραίων κατοίκων, για την παρουσία σας και την ευλογία σας στην πόλη μας.

Υψώνοντας το ποτήρι, ευχόμαστε,   και ταυτόχρονα παρακαλούμε τον Πανάγαθο Θεό να σας δίνει κουράγιο, υγεία και δύναμη,  για να συνεχίσετε το δύσκολο, επίπονο αλλά δημιουργικό ποιμαντορικό έργο σας, επ' αγαθώ, της Εκκλησίας και του Έθνους.
Τελευταία ανανέωση (11.11.12)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών