Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
Παρασκευή 17 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Χορός arrow Οργανοπαίκτες

Οργανοπαίκτες Εκτύπωση

Οι οργανοπαίκτες αποτελούν το απαραίτητο στοιχείο μιας γιορτής με χορούς και τραγούδια. Είναι αυτοί που ξεσηκώνουν τα συναισθήματα της ψυχής και θίγουν τα μύχια της καρδιάς του λαού με τις χορδές και τη πνοή. Είναι οι διερμηνείς των συναισθημάτων του λαού. Οι οργανοπαίκτες συμμετέχουν και αυτοί, με τον τρόπο τους, στο χορό. Δεν είναι ψυχρά υποκείμενα κι αναίσθητα, που δημιουργούν ήχους.

Τα μάτια τους είναι πάντα καρφωμένα στο σώμα του χορευτή. Πολλές φορές, αν χρειαστεί, θα προσαρμόσουν κάποιες νότες του μουσικού κομματιού, έτσι ώστε να διευκολύνει τον χορευτή (κυρίως τον πρωτοχορευτή) να κάνει τη φιγούρα του (τσάκισμα, στροφή, πήδημα κ.λ.π.)

Πολλές φορές υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του οργανοπαίκτη και του χορευτή, όταν ο πρώτος γνωρίζει πολύ καλά τον δεύτερο.

Έτσι, όταν γνωρίζει την οικογενειακή του ιστορία, τις φιλοδοξίες του και γενικά για ποιους λόγους χορεύει, τότε μπορεί, με τη μουσική του, να υποκινήσει τον χορευτή να χορέψει και να τον βοηθήσει να ξεχάσει τα προβλήματα του.

Ο χορευτής, από το μέρος του, ακούει και καταλαβαίνει τη μουσική σαν να την έπαιζε αυτός ο ίδιος. Αντιλαμβάνεται ακόμη και τα πιο ανεπαίσθητα μηνύματα που του στέλνει το όργανο.

Τα κύρια πρόσωπα που έχει ένας καλός οργανοπαίκτης είναι: ο πλούτος του ρεπερτορίου του, η αντοχή του, η δύναμη στο παίξιμο, το γέμισμα και η παραλλαγή στη μελωδία και πάνω απ' όλα, η ικανότητα του να μπαίνει στην καρδιά του χορευτή και να του αποσπά έντεχνα τις στερνές του οικονομίες.

Τα χρήματα χρησιμεύουν στην ανταμοιβή των μουσικών, σε παρότρυνση τους να παίξουν καλύτερα και -αυτοί που προέρχονται από φίλους του χορευτή- στο να τιμήσουν τον χορευτή.

Συνήθως, οι οργανοπαίκτες είναι αυτοδίδακτοι. Τις μελωδίες και τα μουσικά τσακίσματα, που δύσκολα αντιγράφονται, τα μαθαίνουν από τους παππούδες τους και τους πατεράδες τους ή από κάποιον άλλο "μάστορα", στο όργανο που ήθελαν να μάθουν. Πολύ σπάνια ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης γνωρίζει νότες και κλίμακες.

Επίσης, ο οργανοπαίκτης ήταν άνδρας, ποτέ γυναίκα και συχνά γύφτος.

Σήμερα, σε μερικές κομπανίες συναντάμε και γυναίκα οργανοπαίκτη να παίζει κάποιο μουσικό όργανο και κυρίως ντέφι.

Δυστυχώς, στο Ν. Σερρών, οι οργανοπαίκτες χάνονται σιγά-σιγά και σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστοι.

Οι περισσότεροι είναι αθίγγανοι στην καταγωγή, κυρίως από την Ηράκλεια Σερρών. Λόγω έλλειψης οργανοπαικτών, νοικιάζονται από διάφορες κοινότητες του νομού, για να παραβρίσκονται στα τοπικά πανηγύρια και γλέντια.
 

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών