Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
Παρασκευή 17 Μαι 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Χορός arrow Παραδοσιακοί Τοπικοί Χοροί

Παραδοσιακοί Τοπικοί Χοροί Εκτύπωση

Μια περιοχή, όπως αυτή των Σερρών, με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν, έχει να επιδείξει σημαντικές και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες αποτελούν ένα αξιόλογο κομμάτι του ελληνικού πολιτιστικού θησαυρού.

Προτού αναφερθούμε στους τοπικούς χορούς της περιοχής των Σερρών, θα ήταν αξιοσημείωτο να αναφέρουμε μερικά αξιόλογα γενικά χαρακτηριστικά των χορών αυτών.

Οι περισσότεροι χοροί της περιοχής των Σερρών είναι κυκλικοί συρτοί. Βέβαια, συναντάμε και αντικριστούς χορούς, που άλλοτε τους χόρευαν μόνο άνδρες με άνδρες ή γυναίκες με γυναίκες και άλλοτε μικτά, δηλαδή άνδρες με γυναίκες.

Επίσης, συναντάμε χορούς ανδρικούς, γυναικείους και μικτούς.

Παραδοσιακοί Τοπικοί ΧοροίΣτους μικτούς κυκλικούς χορούς, σε πολλά μέρη του νομού Σερρών, η ιεράρχηση των χορευτών μέσα στον κύκλο είναι η εξής: μπροστά στον κύκλο ήταν οι γεροντότεροι, μετά ακολουθούσαν τα παλικάρια, οι παντρεμένες, οι αρραβωνιασμένες, τα κορίτσια και τέλος τα μικρά παιδιά.

Σε χορούς ανδρικούς ή γυναικείους προηγούνταν πάντα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Τέλος, στο χορευτικό σχήμα ανοικτού κύκλου, διακρίνουμε στην κορυφή, στην αρχή του κύκλου, τον πρωτοχορευτή ή μπροστάρη.

Ο πρωτοχορευτής είναι αυτός που ελέγχει την κίνηση του κύκλου και είναι ο μόνος που έχει το ελεύθερο να κάνει τις φιγούρες που θέλει. Έτσι, μπορεί να κάνει παραλλαγές του βασικού βήματος, να χτυπήσει τα πόδια του ή να πηδήξει, να κάνει μια στροφή επιτόπου ή να λυγίσει τα γόνατα του κ.ά.

Οι υπόλοιποι χορευτές που ακολουθούν κάνουν τα βασικά βήματα του χορού. Τα βήματα είναι απλά και ζυγισμένα, έτσι ώστε τα σώματα των χορευτών να χορεύουν εναρμονισμένα, αλλά όχι ομοιόμορφα

Με λίγα λόγια, λοιπόν, ο πρωτοχορευτής εκφράζει μέσα στο χορό την ατομικότητα του, ενώ οι υπόλοιποι το συλλογικό πνεύμα.

Παραδοσιακοί Τοπικοί ΧοροίΣτα παλιότερα χρόνια, ο τρόπος με τον οποίο χόρευε ο λαός ένα χορό ήταν πολύ διαφορετικός, από τον τρόπο που χορεύουν σήμερα τα φολκλορικά συγκροτήματα τον ίδιο χορό.

Τότε, ο χορός σε ανοικτό κύκλο, μπορεί να έμοιαζε ομαδικός με την πρώτη ματιά, αλλά κατά βάθος, δεν ήταν τίποτα άλλο από τον μοναχικό χορό του μπροστάρη.

Σήμερα, ο χορός έχει τυποποιηθεί. Οι φιγούρες που προσθέτονται στο χορό εκτελούνται από όλους τους χορευτές ταυτόχρονα, η μία πίσω από την άλλη. Με τον τρόπο αυτό οι δάσκαλοι παραδοσιακών χορών καταφέρνουν όχι μόνο να ωραιοποιήσουν το θέαμα που θα προσφέρουν, έτσι ώστε να μην είναι μονότονο και κουραστικό, αλλά αντίθετα πολλές φορές, παραμορφώνουν και αλλάζουν τον γνήσιο παραδοσιακό χορό.

{mospagebreaktitle=Ροδολείβους}
Χοροί του Ροδολείβους

Βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών, στην επαρχία Φυλλίδος.

Οι σημαντικότεροι τοπικοί χοροί του χωριού είναι:
  • αντικριστός μακεδονικός : χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε ζευγάρια, ο ένας απέναντι από τον άλλον. Χαρακτηριστικό του χορού είναι, ότι οι χορευτές κρατούν από ένα μαντήλι που το κουνούν ανάλογα με το ρυθμό του χορού.
  • συρτός : είναι κυκλικός, μικτός χορός και χορεύεται όπως και ο καλαματιανός.
{mospagebreaktitle=Πρώτης}
Χοροί της Πρώτης Παγγαίου

Βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών, στην επαρχία Φυλλίδος. Οι Πρωταίοι (και γενικά στην περιοχή του Παγγαίου) δεν έχουν ποικιλία χορών. Οι τοπικοί χοροί, που είναι τρεις με τέσσερις, είναι όλοι στο ίδιο μοτίβο, με τόνο βαρύ, αργό και με απλά βήματα, χωρίς πηδήματα και πολλές φιγούρες, παρά μόνο με "κάτσες" (καθίσματα).

Υπάρχουν συρτοί χοροί με δέκα ή δώδεκα βήματα.

Οι τοπικοί χοροί της Πρώτης είναι:
  • Μεμλιανές : είναι βαρύς κυκλικός χορός. Συνήθως τον χόρευαν στις διασκεδάσεις και στους γάμους.
  • Πώς στουμπίζουν το πιπέρι : είναι ανδρικός αστείος χορός και τον χόρευαν με παράξενο τρόπο. Δηλ. εκτελούσαν με διακωμωδισμένο τρόπο ότι έλεγαν τα λόγια του τραγουδιού. Ο πρώτος χορευτής ήταν αυτός που είχε τον έλεγχο του χορού και όριζε τις φιγούρες που θα εκτελούσαν οι υπόλοιποι. Ο πρώτος κρατούσε ένα ζωνάρι-αλυσίδα και τιμωρούσε τον χορευτή που δεν εκτελούσε σωστά την κίνηση που είχε υποδείξει. Αυτά τα έκαναν σε πολύ διασκεδαστική ατμόσφαιρα και ο μόνος σκοπός τους ήταν να προκαλέσουν πολύ γέλιο. Ο χορός αυτός χορεύεται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ο σατυρικός αυτός χορός, μπορούμε να πούμε ότι έχει τις ρίζες του στον αρχαίο ελληνικό κόρδακα.
  • Τα παπούτσια στο ζωνάρι : είναι συρτός χορός και χορεύεται από άνδρες και γυναίκες . Όταν χόρευαν οι γυναίκες, σε διάφορους χορούς έκαναν σεμνές κινήσεις, ενώ οι άνδρες εκτελούσαν αντίστοιχες λεβέντικες και ελεύθερες.
{mospagebreaktitle=Δαρνακοχωρίων}
Χοροί των Δαρνακοχωρίων


Βρίσκονται στην επαρχία Σερρών και σ' αυτά ανήκουν τα χωριά:

· Πεντάπολη (Σαρμουσακλί),

· Χρυσό (Τοπολιάνη),

· Άγιο Πνεύμα (Βεζνίκιο),

· Εμμανουήλ Παπάς (Δουβίστα) και

· Νέο Σούλι (Σουμπάσκιοϊ)


Στην περιοχή αυτή χορεύεται ο λεγόμενος συρτός (επτάσημος καλαματιανός). Χορεύεται με τραγούδια, όταν είναι μόνο γυναίκες ή με τα εγχώρια όργανα, όταν είναι και άνδρες μαζί. Ο χορός είναι κυκλικός.

Επίσης, στα χωριά αυτά χορεύουν αρκετά τον αντικριστό 9/8 και τσιφτετέλι . Αυτό είναι τούρκικος χορός και χορεύεται σαν διεθνής, όπως π.χ. το βαλς κ.λ.π.

Χαρακτηριστικός χορός, κυρίως της Πεντάπολης, είναι ο ζάμαντας. Είναι συρτός κυκλικός χορός και χορεύεται από άνδρες και γυναίκες.

Συνήθως, χορεύεται στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην κεντρική πλατεία του χωριού.

{mospagebreaktitle=Νιγρίτας}
Χοροί της Νιγρίτας

Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης των Σερρών, στην επαρχία Βισαλτίας. Χαρακτηριστικό και σ' αυτή την περιοχή είναι η κυριαρχία του συρτού χορού.

Μερικοί από τους χορούς που χορεύονται είναι:
  • Γερακίνα: είναι χορός αρκετά διαδομένος και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι γυναικείος συρτός χορός και είναι αφιερωμένος σε μια κοπέλα της Νιγρίτας, την Γερακίνα, που πνίγηκε στο πηγάδι, καθώς πήγε να βγάλει νερό. Η ιστορία της Γερακίνας, που έγινε θρύλος την εποχή εκείνη (1830), ήταν η αφορμή της δημιουργίας του θεσμού της εβδομάδας της Γερακίνας, που γίνεται κάθε χρόνο στην Νιγρίτα, την πρώτη εβδομάδα αμέσως μετά από το Πάσχα. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας αυτής γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και η αναπαράσταση του πνιγμού της Γερακίνας .
  • Σεριάν Χαβασί ή Σιγανός: είναι αργός βαρύς χορός. Παλιά χορεύονταν μόνο από γυναίκες, αργότερα και από άνδρες. Συνήθως, κυριαρχεί στο γάμο.
  • Μια γαλάζια περιστέρα: είναι αφιερωμένος σε μια κοπέλα με γαλάζια μάτια. Είναι κυκλικός, γυναικείος χορός, αλλά τώρα χορεύεται και από άνδρες. Κυριαρχεί, συνήθως, στις 21 Φεβρουαρίου, μέρα απελευθέρωσης της Νιγρίτας.
  • Πατινάδα: χορεύεται σαν καρσιλαμάς (αντικριστός) και κυριαρχεί σε γάμους με το τραγούδι "τί 'θελα και σ' αγαπούσα".
{mospagebreaktitle=Άνω Ορεινής}
Χοροί της Άνω Ορεινής


Βρίσκεται βόρεια των Σερρών, στην επαρχία των Σερρών. Είναι χωριό με ντόπιο πληθυσμό.

Εδώ, βρίσκουμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό χορών.

Οι χοροί αυτοί είναι :
  • Της νύφης: μελωδία που παίζεται όταν η νύφη πηγαίνει στην εκκλησία, σε τετράσημο ρυθμό.
  • "Σουμπάτ": μελωδία, που παίζεται όταν η νύφη προσκυνάει την πεθερά.
  • Χορός: κυκλικός χορός, σε τετράσημο ρυθμό.
  • Ελένο μόμε (κόρη Ελένη): κυκλικός χορός, σε επτάσημο ρυθμό.
  • Ρετσενίτσα: αντικριστός, σε τετράσημο ρυθμό.
  • Χαραλάμσκα: κυκλικός χορός, σε τετράσημο ρυθμό.
  • Τσόμπας: αντικριστός, σε εξάσημο ρυθμό.
  • Μπαϊτούσκα: κυκλικός χορός, σε εννιάσημο ρυθμό.
  • Καμπάνο μωρέ Μήτρο: κυκλικός, σε εννιάσημο ρυθμό.
  • Κάλιου κέρκου (Κάλιο κόρη μου): κυκλικός, σε τετράσημο ρυθμό.
  • Βασίλεψεν αυγερινός: κυκλικός μικτός χορός.
  • Μακεδονία: κυκλικός μικτός χορός.
  • Μπαϊτούσκα (ζευγαρωτή): αντικριστός χορός.
  • Εις τον επάνω μαχαλά: τραγούδι σε τετράσημο ρυθμό. Η ίδια αυτή μελωδία χορεύεται και ως συρτός κυκλικός χορός, με συνοδεία γκάιντας και νταχορέ ή τραγουδιού. Όταν συνοδεύεται μόνο από τραγούδι, οι τραγουδιστές χωρίζονται, συνήθως, σε δύο ημιχόρια. Έτσι, τραγουδούν εκ περιτροπής και δεν κουράζονται στην αναπνοή.

Όλοι οι κυκλικοί χοροί χορεύονται από άνδρες και γυναίκες. Παλιότερα, στον κύκλο "κρατούσαν" πρώτα οι άνδρες και μετά οι γυναίκες και τα παιδιά.

Στους αντικριστούς χορούς, παλιότερα, τα ζευγάρια ήταν άνδρας με άνδρα, γυναίκα με γυναίκα ή άνδρας με γυναίκα, εφ' όσον η γυναίκα ήταν κοντινή συγγενής. Σήμερα, όμως, δεν τηρείται αυτή η συνήθεια. Κατά κανόνα, τα ζευγάρια είναι άνδρας με γυναίκα.

{mospagebreaktitle=Βαμβακόφυτου}
Χοροί του Βαμβακόφυτου

Βρίσκεται βορειοδυτικά των Σερρών, στην επαρχία Σιντικής. Είναι χωριό με ντόπιο πληθυσμό.

Οι τοπικοί χοροί του είναι οι παρακάτω :
  • Ένα κι ένα: είναι κυκλικός μικτός χορός.
  • Δώδεκα χρονών κορίτσι: είναι μικτός χορός
  • Γκάιντα: ανδρικός κυκλικός χορός.
  • Σαμσαμσαρίνα (χτυπώ την πόρτα): είναι μικτός χορός.
  • Χορός της γιαγιάς: μικτός χορός.
  • Ουρμανλής (μερακλίδικος): κυκλικός χορός

{mospagebreaktitle=Ηράκλειας}
Βρίσκεται βορειοδυτικά των Σερρών, στην επαρχία Σιντικής.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της είναι Βλάχοι.

Μερικοί τοπικοί χοροί είναι:
  • Σαμσαμσαρίνα
  • Γουμένισσα
  • "Τενκιουρέι"
{mospagebreaktitle=Χιονοχωρίου}
Χοροί του Χιονοχωρίου

Βρίσκεται ανατολικά των Σερρών, κτισμένο στο όρος Μενοίκιο. Οι κάτοικοι του είναι στην καταγωγή τους Αβδελιώτες (Βλάχοι), από την Αβδέλλα του Ν. Γρεβενών.

Γύρω στα 1803, εποχή των διώξεων από τον Αλή Πασά, ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μετά από πολύχρονη περιπλάνηση, διάλεξαν για μόνιμη έδρα εγκατάστασης το Ν. Σερρών. Στις αρχές του 1830 εγκαθίστανται στο Μενοίκιο.

Τοπικοί χοροί του χωριού είναι :
  • Δερβέναγας : είναι κυκλικός χορός. Παλιότερα, χορεύονταν μάλλον, μόνο από άνδρες, γιατί ο ρυθμός του τραγουδιού είναι γρήγορος και οι κινήσεις των χεριών έντονες και όπως είναι γνωστό, ήταν ντροπή για τις γυναίκες να χορεύουν με έντονες κινήσεις. Σήμερα, ο χορός χορεύεται από άνδρες και γυναίκες.
  • Βλαχούλα
  • Δελή Παπάς
  • Μπαίνω μέσ' τ' αμπέλι
  • Σιριώτικος κάμπος
{mospagebreaktitle=Πλατανακίων}
Χοροί των Πλατανακίων

Βρίσκεται βορειοδυτικά των Σερρών, στην επαρχία Σιντικής. Οι κάτοικοι του χωριού είναι Πόντιοι, οι οποίοι ήρθαν από την περιοχή Κορυώρων του Πόντου.

Τοπικοί χοροί του χωριού είναι :
  • Ταμζάρα
  • Τίταρα
  • Τικ
  • Κότσαρι
Τελευταία ανανέωση (16.12.08)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών