Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
Παρασκευή 04 Ιουλ 2025
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Φωτιάδης Εμμανουήλ Εκτύπωση
Φωτιάδης Εμμανουήλ
(1859 - 1924)

Ο μεγάλος Σερραίος παιδαγωγός ο "Σωκρατικώς βιώσας και Σωκρατικώς τελευτήσας" τον βίον του!

Ο Εμμανουήλ Φωτιάδης γεννήθηκε στα Σέρρας το 1805 και υπήρξε μαθητής του μεγάλου δάσκαλου Παπαρίζου για τρία ολόκληρα χρόνια. Όταν ο αγαπημένος του δάσκαλος ήρθε σε σύγκρουση με το εκκλησιαστικό κατεστημένο της εποχής που εκπροσωπούσε ο τότε μητροπολίτης Άνθιμος και αναγκάσθηκε να φύγει, ο Εμμ. Φωτιάδης υπεράσπισε με σθένος το δάσκαλό του.

Υπήρξε από τα πλέον φωτεινά μυαλά της εποχής. Ζωηρός χαρακτήρας και φιλελεύθερο πνεύμα, δεν άργησε διδάσκοντας στην Ελληνική σχολή, να έρθει κι αυτός σε σύγκρουση με τον τότε μητροπολίτη Αθανάσιο (1838 - 1846) και να αναγκασθεί σε παραίτηση από την Σχολαρχία Σερρών.

Το χειμώνα του 1843 -1844 ο "θηριόψυχος" Μητροπολίτης "μένεα πνέων" κατά του Φωτιάδη "μεταχειρίζεται παν θεμιτόν και αθέμιτον μέσον, πάντα δόλον, προς παντελή εξολόθρευσιν του Φωτιάδου. Ασπλάχνως καταδιώκεται, αναισχύντως συκοφαντείται, ακρίτως καταδικάζεται και απανθρώπως τέλος εξορίζεται εις την Γιουμουρτζίναν".

Η τύχη του είναι χειρότερη από την τύχη του δασκάλου του Παπαρίζου. Κι αν εκείνος ήταν πράος και υπομονετικός, δε συμβαίνει το ίδιο και με τον Φωτιάδη. Γι αυτό και η αντίδραση του εκπροσώπου της εκκλησίας θα είναι τρομερή. Μέχρι και σε εκβιασμούς θα καταφύγει για να προκαλέσει ακόμη και το φόνο του μεγάλου αυτού δασκάλου και παιδαγωγού. Κι όταν όλα αυτά δεν θα αποδώσουν το ποθητό για τον Μητροπολίτη αποτέλεσμα, τότε αυτός θα τον καταγγείλει προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς την Υ. Πύλη για αθεϊσμό και προτροπή των Σερραίων "εις επαναστατικάς κατά του καθεστώτος ενεργείας!". Ύστερα από όλα αυτά, η Υ.Π. θα καταδικάσει σε ετήσια υπερορία τον Φωτιάδη και τον αδελφό του στην Κομοτηνή. Ο Φωτιάδης, άρρωστος βαριά μεταφέρεται σιδηροδέσμιος το Μάρτιο του 1844 στον τόπο της εξορίας του.

Ένα χρόνο μετά (1845) και με τη λήξη της εξορίας του, θα αναλάβει τη διεύθυνση του Ελληνικού σχολείου της Θεσσαλονίκης. Όμως, η μεγάλη του απογοήτευση, η πίκρα, οι δοκιμασίες και η απομάκρυνσή του από την αγαπημένη του πατρίδα και τους μαθητές του, του είχαν υποσκάψει ανεπανόρθωτα την υγεία.

Πέθανε στις Ιανουαρίου 1849, σε ηλικία 44 χρονών.
Τελευταία ανανέωση (19.12.08)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών