Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
02 Ιουν 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ενημέρωση Πολιτών arrow ΔΤ Υδροδότηση του Χιονοχωρίου 20-11-2012

ΔΤ Υδροδότηση του Χιονοχωρίου 20-11-2012 Εκτύπωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                             Σέρρες 20 Νοεμβρίου 2012
Γραφείο Τύπου
& Δημοσίων Σχέσεων
τηλ. 23210/22587
φαξ 23210/22187

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τη ΔΕΥΑ Σερρών
Οριστική λύση  στην υδροδότηση Χιονοχωρίου
Αναπλάσεις από το Δήμο στον Οικισμό


xionoxori.jpg



«Νέα εποχή ξεκινά για το γραφικό Χιονοχώρι καθώς η οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησής του που δίνει η ΔΕΥΑΣ ανοίγει μεγάλες προοπτικές οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης για το χωριό.
Το ζωτικό αυτό πρόβλημα θα γίνει παρελθόν  δια παντός όταν η Επιχείρηση ολοκληρώσει το έργο της, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τριπλασιασθούν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη της Υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, μέσα στον Δεκέμβριο δημοπρατείται το έργο «Κατασκευή εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Χιονοχώρι Σερρών» προϋπολογισμού 762,300€ (+ Φ.Π.Α), το οποίο θα γίνει με εργολαβία υπό την επίβλεψη της Επιχείρησης.
Θα ακολουθήσουν αναπλάσεις από το Δήμο προϋπολογισμού 223.700 €  που ανεβάζουν τον προϋπολογισμό του έργου στο 1199,990,15 ευρώ. Χρηματοδοτείται μέσα από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg 3 2007-2013 Ελλάδα-FYROM».
Την ανακοίνωση έκανε ο Δήμαρχος Σερραίων Πέτρος Αγγελίδης σήμερα Τρίτη 20 Νοεμβρίου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ κ. Θόδωρο Αραμπατζή.
Ο τελευταίος αναφέρθηκε στη μελέτη που συνέταξε η ίδια η Υπηρεσία και προβλέπει:
την κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δ.Δ. Χιονοχωρίου β) την κατασκευή νέας δεξαμενής νερού και γ) την κατασκευή εξωτερικού δικτύου μεταφοράς του νερού από την Οινούσα στην νέα δεξαμενή του Χιονοχωρίου.
Ειδικότερα αφορά την κατασκευή:
α) Αγωγού διανομής: 2.470,00 μέτρα.
Επίσης, προβλέπει την σύνδεση με το νέο δίκτυο των υφιστάμενων αλλά και νέων καταναλωτών, και την τοποθέτηση φρεατίων ελέγχου διαστάσεων 40*40:
63 ιδιωτικών παροχών ,
καθώς και την κατασκευή: 3 διατάξεων καθαρισμού του δικτύου, 2 πυροσβεστικών κρουνών, 1 βαλβίδα εισαγωγής-εξαγωγής αέρα εντός φρεατίου
β) την κατασκευή νέας δεξαμενής, χωρητικότητας 140m3 με σύστημα υπερχείλισης, καθαρισμού και εξαερισμού της.
γ) την κατασκευή έργων υδροληψίας, εν προκειμένω την  μεταφορά νερού από τον Οικισμό της Οινούσας στο Χιονοχώρι, με αγωγό: 6.684,00 μέτρα και την κατασκευή 3 αντλιοστασίων στην εν λόγω διαδρομή, τον  αγωγό μεταφοράς από  την νέα δεξαμενή προς τον Οικισμό, μήκους  200,00 μέτρων
«Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΔΕΥΑΣ σχεδίασε την υδροδότηση του οικισμού με τις προοπτικές ανάπτυξής του για τα επόμενα 30 χρόνια.  Σήμερα αυτός υδροδοτείται από δεξαμενή την οποία τροφοδοτούν βυτιοφόρα του Δήμου Σερρών.  Ένα δίκτυο αμιάντου μεταφέρει το νερό σε 42 κατοικίες που βλέπουν τους 63 (σύμφωνα με την απογραφή της 18-3-2001) νοικοκύρηδες μόνο τις γιορτές και του καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, εποχή που το νερό είναι σε ανεπάρκεια λόγω των κτηνοτροφικών μονάδων στις γύρω πλαγιές» ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ.
Η πρόταση
Το έργο χρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (85% και 15% αντίστοιχα).
Η πρόταση έγινε από τη ΔΕΥΑΣ στο INTERREG III 2007-2013 τον Απρίλιο του 2012 και εγκρίθηκε στις 28-9-12.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν: η ΔΕΥΑΣ (κύριος εταίρος) και οι Δήμος Σερρών, Πολιτιστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου και Σύλλογος Βλάχων Konce των Σκοπίων ως απλοί εταίροι.
Οι δύο Σύλλογοι θα λάβουν 31,500 ευρώ για πολιτιστικές δράσεις, ενώ ο Δήμος 223.700 ευρώ για αναπλάσεις στο Χιονοχώρι.
Aναπλάσεις
Το έργο των αναπλάσεων αφορά την κατασκευή δικτύου πεζοδρόμων στο βορειοανατολικό τμήμα του οικισμού και ανάδειξη του πλατώματος της κεντρικής κρήνης.
«Με το  παραπάνω έργο αλλά και με αυτό της υδροδότησης (συνολικού προϋπολογισμού 1199.990,15 €), θα αναδειχτούν και θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρουσιάζει ο οικισμός Χιονοχωρίου ώστε να καταστεί θέρετρο υψηλών προδιαγραφών» τόνισε ο δήμαρχος Σερραίων.
«Παραδοσιακός οικισμός»
Ο οικισμός του Χιονοχωρίου του Δήμου Σερρών βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Σερρών, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων περίπου απ' αυτήν στις κορυφές του όρους Μενοίκιου (Μπόζνταγ) και σε υψόμετρο 650-700 μέτρα.
Πρόκειται για ένα γραφικό οικισμό, που χάρη στην τοποθεσία του, καθώς και στην ιδιαιτερότητα των λιθόκτιστων παραδοσιακών σπιτιών, αποτελεί τόπο εξαιρετικού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Στα πλαίσια της οικιστικής και κοινωνικής αναβάθμισης του οικισμού ώστε να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητές του και να παραμείνει αναλλοίωτος ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας, καθώς και να διαφυλαχθεί η πολιτιστική και λαογραφική κληρονομιά του βρίσκεται σε εξέλιξη ο χαρακτηρισμός του ως «Παραδοσιακού οικισμού» σύμφωνα με τις υπ' αριθμ. 323/2004 και 759/2005 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, ενώ την συναίνεσή του σε αυτό έχει δηλώσει κατόπιν αυτοψίας το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.
Στο Δ.Δ. Χιονοχωρίου βρίσκεται ο ιερός ναός των Αγίων Αναργύρων στον χώρο του οποίου έχουν επισημανθεί από την 12η εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προστατευόμενα μνημεία όπως τοιχογραφίες των μέσων του 19ου αιώνα, ξυλόγλυπτο τέμπλο του α' μισού του 18ου αιώνα, λαξευμένο στον βράχο ασκητήριο με τοιχογραφίες υστεροβυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων κ.α.
Στο παρελθόν κατοικούνταν αποκλειστικά από κτηνοτρόφους αλλά γύρω στο 1969 εγκαταλείφθηκε λόγω της αστυφιλίας και της φθίνουσας πορείας της κτηνοτροφίας.
Σήμερα ανοικοδομείται και αποτελεί ανερχόμενο θερινό θέρετρο.

Από το Γραφείο Τύπου
Τελευταία ανανέωση (23.11.12)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών