logo trans

        

    Σέρρες 3 Ιουλίου 2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟ ΣΕΡΡΑΙΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Tο βράδυ της Παρασκευής, 28 Ιουνίου 2013, στο ιστορικό κτήριο του Ομίλου «ΟΡΦΕΑΣ» Σερρών, πραγματοποιήθηκε η ενδιαφέρουσα επετειακή επιστημονική διάλεξη του Σερραίου κ. Κωνσταντίνου Πλαστήρα, διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και έφορο της Βιβλιοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με θέμα «Μαρτυρίες για την πόλη των Σερρών στα χρόνια της ύστερης οθωμανικής περιόδου».

Κατά την έναρξη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, λέγοντας, ανάμεσα στα άλλα, ότι βρισκόμαστε ήδη στο μέσον, στην καρδιά του επετειακού έτους και ότι στο τριήμερο αυτό θα λάβουν χώρα, εκτός από τις καταθέσεις στεφανιών και τη σχετική παρέλαση, πολλές άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Επεσήμανε επίσης το συγκινητικό και αυθόρμητο ενδιαφέρον των Σερραίων, στην παρακολούθηση των επετειακών εκδηλώσεων και στη γενική συμμετοχή τους. Αυτός εξάλλου τόνισε ότι ήταν και ένας από τους σκοπούς του επετειακού εορτασμού, να αισθανθούν δηλαδή οι Σερραίοι έντονα την ιστορία και τον πολιτισμό τους, να σφυρηλατήσουν την αγάπη για τον τόπο τους και να καλλιεργήσουν διαχρονικές αξίες στις συνειδήσεις, ιδίως των νέων γενεών. Ευχαρίστησε τέλος προσωπικά και εκ μέρους όλης της Δημοτικής Αρχής και των Σερραίων συμπολιτών μας το διακεκριμένο Σερραίο ομιλητή κ. Κωνσταντίνο Πλαστήρα, για την ανταπόκρισή του να συμβάλει με την επιστημονική του τεκμηρίωση, στη γνώση και επίγνωση της σερραϊκής ιστορίας από όλους μας, καταθέτοντας ερευνητικά στοιχεία και μαρτυρίες για τον τόπο μας.

Ακολούθησε η ομιλία του δρα Κωνσταντίνου Πλαστήρα, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε συντόμως στο χρονικό της απελευθέρωσης των Σερρών, με την περιδιάβαση στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, μέσα από μαρτυρίες και διηγήσεις χρονογράφων, περιηγητών και αφηγητών της καθημερινής ζωής και των ιστορικών γεγονότων του τόπου, προσπάθησε να σκιαγραφήσει γλαφυρά τη μακρά οθωμανική περίοδο, σπονδυλωτά και επιλεκτικά, εκθέτοντας ορισμένους από τους σημαντικούς σταθμούς της διαχρονικής αυτής πορείας. Τόνισε ότι η ποικιλία και η πολλαπλότητα των πληροφοριών μπορεί να δημιουργήσει τη νοητή πορεία του βίου της πόλης των προγόνων μας, αυτών που με πολύ μόχθο, αλλά με απέραντο κουράγιο, προχώρησαν τη ζωή τους, παρακάμπτοντας κακουχίες, δυσχέρειες και αναποδιές, γιατί η ιστορία των Σερρών δεν σταμάτησε το 1913. Διέρρευσαν έκτοτε άλλα 100 εξαιρετικά χρόνια, εξίσου σημαντικά και γεμάτα από πολιτικά και πολεμικά γεγονότα, θανάτους, ομηρίες, ηρωισμούς και επιτυχίες, καταστροφές και προσφυγιές. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σήμερα ένας τόπος σαν κι αυτόν, πλούσιος σε ιστορία και πολιτισμό, δεν μπορεί να χαθεί.

Στο τέλος της διάλεξης απονεμήθηκε στον ομιλητή από το Δήμαρχο Σερρών η αναμνηστική πλακέτα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών για την επιστημονική του προσφορά.

Η επετειακή αυτή εκδήλωση, που εντάσσεται στο τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς των Επιστημονικών Διαλέξεων με τίτλο «Οι Σέρρες και η περιοχή τους πριν από την απελευθέρωση», διοργανώθηκε από το Δήμο Σερρών και την Κ.Ε.ΔΗ.Σ., στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας και συντονίστηκε άρτια από το δρ. Γεώργιο Πάσχο. Την οργανωτική και επιστημονική επιμέλεια και των τριών διαλέξεων είχε ο δρ. Πέτρος Σαμσάρης, με την παράλληλη ιδιότητά του ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής. Καταξιωμένοι διεθνώς, Σερραίοι επιστήμονες ιστορικοί, με πλούσιο ερευνητικό έργο και εμπειρία στα ακαδημαϊκά έδρανα, αποτύπωσαν τεκμηριωμένα και ανάγλυφα το παρελθόν της περιοχής μας από την αρχαιότητα μέχρι την απελευθέρωση. Προετοίμασαν έτσι το κλίμα και το ενδιαφέρον μας για τις εργασίες του Γ΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στην πόλη μας τον προσεχή Οκτώβριο και στη θεματική του θα περιλαμβάνονται έρευνες για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής των Σερρών από την απελευθέρωση μέχρι τις μέρες μας.

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από το Δήμαρχο Σερρών, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας, η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και εκλεκτό κοινό.

Ο ΟΜΙΛΗΤΗΣ

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΕΡΡΩΝ