logo trans

    

Σέρρες 20 Μαΐου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΕΡΡΑΙΟΥ

ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΣΑΜΣΑΡΗ

Tο βράδυ της Τετάρτης, 15 Μαΐου 2013, στο ιστορικό κτήριο του Ομίλου «ΟΡΦΕΑΣ», πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική διάλεξη του συμπολίτη μας κ. Πέτρου Σαμσάρη, διδάκτορα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Η πόλη των Σερρών κατά τη βυζαντινή εποχή».

Κατά την έναρξη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, λέγοντας, ανάμεσα στα άλλα, ότι η διάλεξη από τον εξαίρετο συμπολίτη μας και ιστορικό δρ. Πέτρο Σαμσάρη θα αποτυπώσει την ιστορική αλήθεια για την πόλη των Σερρών κατά τη βυζαντινή περίοδο, με ερευνητική τεκμηρίωση, επιστημονική αυστηρότητα και αντικειμενική προσέγγιση. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να γνωρίσουμε τις ιστορικές αφετηρίες του τόπου μας, τις ιστορικές παρακαταθήκες, όλα αυτά που αποτελούν τον ασφαλή οδηγό μας για το μέλλον, την πολύτιμη προίκα και τον ανεκτίμητο κλήρο μας από τις προηγούμενες γενεές. Επομένως, το ιστορικό αυτό πολύτιμο κεφάλαιο, τα μνημεία και τα τεκμήρια, το ερευνητικό και συγγραφικό, ιστορικό επιστημονικό έργο, οφείλουν οι σύγχρονοι Σερραίοι να το διαχειριστούν με σεβασμό και να το τιμήσουν, όπως του αξίζει.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δρ. Πέτρος Σαμσάρης, ο οποίος, με ταυτόχρονη προβολή ψηφιακών εικόνων που σχεδίασε ο ίδιος, επιχείρησε, με βάση τις μαρτυρίες των πρωτογενών πηγών και τη συνδρομή της αρχαιολογικής έρευνας, να ανασυνθέσει τεκμηριωμένα και παραστατικά την ιστορική και μνημειακή φυσιογνωμία της πόλης μας από την παλαιοχριστιανική περίοδο μέχρι την οθωμανική κατάκτησή της το έτος 1383. Με την οπτική του έμπειρου επιστήμονα ιστορικού και αρχαιολόγου ανέδειξε ανάγλυφα σημαντικές πτυχές του βυζαντινού παρελθόντος της πόλης μας, φέρνοντας στο φως για πρώτη φορά εμπεριστατωμένες ιστορικές πληροφορίες που προέκυψαν έπειτα από πολυετή προσωπική διεξοδική έρευνα. Με χαρακτηριστική σαφήνεια και γλαφυρότητα κατάφερε πραγματικά να καθηλώσει το πολυπληθές και εκλεκτό ακροατήριο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να διαφωτιστούν για τη βυζαντινή οχύρωση και για άγνωστα θρησκευτικά μνημεία του «μεγάλου και θαυμασίου άστεως των Σερρών ή Φερρών», τα περισσότερα από τα οποία έχουν σήμερα αφανιστεί.

Στο τέλος της διάλεξης ο ομιλητής τιμήθηκε από το Δήμαρχο Σερρών για την επιστημονική του προσφορά στην τοπική ιστορία με την αναμνηστική πλακέτα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών.

Η πνευματική αυτή εκδήλωση, που εντάσσεται στο δεύτερο μέρος της σειράς των Επιστημονικών Διαλέξεων με τίτλο «Οι Σέρρες και η περιοχή τους πριν από την απελευθέρωση», διοργανώθηκε από το Δήμο Σερρών και την Κ.Ε.ΔΗ.Σ., στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας και συντονίστηκε από τη θεατρολόγο Δόμνα Καβακίδου.

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από το Δήμαρχο Σερρών, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας, οι Πρόεδροι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και του Ομίλου «ΟΡΦΕΑΣ», προϊστάμενοι και διευθυντές υπηρεσιών, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ