logo trans

KEDHS                      logo new mikro                     mikro

Πέμπτη 10-1-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

    Η πόλη γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον Βουλγαρικό ζυγό. Ο Δήμος Σερρών, μαζί με τη Μητρόπολη και την Αντιπεριφέρεια δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην Επέτειο αυτή της πόλης.

    Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, τα διδάγματα της Ιστορίας αλλά και τη γνώση της, οι Εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή θα διαρκέσουν όλο το 2013 κι έχουν σκοπό να αναδείξουν την πολυεπίπεδη πορεία των Σερρών στο χρόνο. Χωρίζονται σε ενότητες που αφορούν την Ιστορία της, τον πολιτισμό και την Τέχνη, την Επιστήμη, τα σύγχρονα επιτεύγματά της, την Καινοτομία και το μέλλον της πόλης μας. Αναλυτικά, θα αναφέρονται στο υπό εκτύπωση πρόγραμμα που θα διανεμηθεί εντός και εκτός νομού.

    Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (9/1/13) το βράδυ ήταν η εναρκτήρια αυτού του ετήσιου και πλούσιου κύκλου, και ήταν διπλή. Προηγήθηκαν στις 6.30μμ τα εγκαίνια της Έκθεσης για τους Βαλκανικούς Πολέμους με σπάνιο υλικό από τη συλλογή της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, μία έκθεση που επιμελήθηκε ο υπεύθυνος Πολιτισμού της Π.Ε. Σερρών κ. Βασίλης Βαφειάδης και θα φιλοξενείται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών για ένα μήνα. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης και τίμησε ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. κ. Νικόλαος Μέρτζος, που ήρθε στις Σέρρες συνοδευόμενος από  μέλη του Δ.Σ. της Εταιρίας και μίλησε αναλυτικά για το περιεχόμενο της Συλλογής. Τον συντονισμό της όλης τελετής έκανε η Αντιπρόεδρος της Ο.Ε. και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφία Μπιτζίδου.

    Λίγο αργότερα στις 8.30μμ, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ιστορικού όσο και εμβληματικού κτιρίου του ΟΡΦΕΑ και σε πανηγυρικό κλίμα, κηρύχθηκε επίσημα από το Δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη η έναρξη του εορτασμού, ενώ την κεντρική ομιλία με θέμα τον «Όμιλο ΟΡΦΕΑ των Σερρών και την Εθνική του δράση στον Απελευθερωτικό αγώνα της περιοχής μας», εκφώνησε ο συμπολίτης μας Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Πέτρος Σαμσάρης.

    Προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτας κ. Θεολόγο, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Γιάννη Μωυσιάδη, καθώς και την Πρόεδρο του ΟΡΦΕΑ κ. Γιούλη Σπυρίδου. Τον συντονισμό και την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος και μέλος της Ο.Ε. κ. Αριάδνη Παπαφωτίου.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο που δημιούργησαν μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις ημέρες της καταστροφής και της απελευθέρωσης των Σερρών, ενώ η δίωρη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό πρόγραμμα, από τη Μικτή Χορωδία του ΟΡΦΕΑ που υπό την συνοδεία πιάνου με τη κ. Θεώνη Μπεντούλη, παρουσίασε τραγούδια της εποχής, υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Καλλία.  

Από την Οργανωτική Επιτροπή εορτασμού των 100 Χρόνων

 

Ακολουθεί πλήρης ο χαιρετισμός του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημάρχου Σερρών κ. Πέτρου Αγγελίδη

    «Σεβασμιότατε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, Κύριοι Πρόεδροι Πρωτοδικών, Κύριε Διοικητά της 10ης Ταξιαρχίας, Κυρίες, Κύριοι πρόεδροι των ακαδημαϊκών μας Ιδρυμάτων, Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κύριοι Πρόεδροι Οργανισμών, Υπηρεσιών και άλλων φορέων της πόλης, Κυρία Πρόεδρε του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών, Αγαπητοί συμπολίτεςμε την εμπειρία του ιστορικού παρελθόντος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και μέσα από τoν δημιουργικό παλμό του παρόντος, ατενίζουμε Κυρίες και Κύριοι, με αισιοδοξία το μέλλον του τόπου μας. Παρελθόν, παρόν και μέλλον, δεν είναι ένα τρίπτυχο με ανεξάρτητα μεταξύ τους στοιχεία, αλλά μια αδιάλειπτη και αδιάρρηκτη συνέχεια της ενιαίας ιστορικής και πολιτισμικής πορείας της  πόλης μας, της πορείας και της μοίρας των Σερραίων κατοίκων της.

    Εκατό (100) χρόνια από την απελευθέρωση, μετά από 530 χρόνια Οθωμανικού ζυγού. Μια σύντομη αναδρομή, θα μας δείξει ότι η απελευθέρωσή της, τελευταία από τους Βουλγάρους, ωρίμαζε μέσα από το Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), μέσα από τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913). Και ο όμιλος Ορφέας Σερρών πρωτοστατούσε τότε μαζί με το εδώ  Ελληνικό Προξενείο στον αγώνα για τη λευτεριά μας, όπως αναλυτικά θα μας αναπτύξει στη συνέχεια ο Δρ. ιστορίας και αρχαιολογίας Πέτρος Σαμσάρης.

    Μα η όμορφη πόλη των Σερρών, δεν ησύχασε. Στα 100 χρόνια ελεύθερου βίου, από το 1913 μέχρι σήμερα, γνώρισε νέες δοκιμασίες, νέους πολέμους, νέες στερήσεις. Πριν ακόμη γαληνεύσει η Σερραϊκή Ελληνική ψυχή, πριν στεριώσει η ειρήνη, ήλθε ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος (1914-18), ακολούθησε η Μικρασιατική καταστροφή του 1922, η υποδοχή και αφομοίωση των προσφύγων Θρακών, Ποντίων, Μικρασιατών, τα ανήσυχα και δύσκολα οικονομικά χρόνια του μεσοπολέμου, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η μαύρη Γερμανική κατοχή, η σύντομη αλλά σκληρή Βουλγαρική κατοχή, και τέλος ο εμφύλιος. Όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα, η μεθοριακή πόλη μας και οι κάτοικοί της, τα βίωσαν με πολύ έντονο τρόπο και με μεγάλες θυσίες. Επί πλέον, ως προμαχώνας του έθνους, η πόλη και οι κάτοικοί της όρθωναν πάντοτε το ανάστημά τους σε κάθε διεκδίκηση από βορά για υποδούλωση ζωτικών χώρων των Σερρών και της Μακεδονίας μας.

    Μόνο μετά το 1950, η πόλη μας (και μέσα σ’ αυτή εμείς οι ευνοημένοι της μοίρας σύγχρονοι κάτοικοί της), γνώρισε για επτά (7) συνεχείς δεκαετίες την ευλογία της ειρήνης. Μέσα βέβαια από στερήσεις, μέσα από τη μεταναστευτική αιμορραγία της δεκαετίας του 1960, μέσα από την επτάχρονη δικτατορία, αλλά και μέσα από την εργατικότητα των Σερραίων κατοίκων, αναδείχθηκε, προόδευσε, αναπτύχθηκε, μεγάλωσε και εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή κοινωνία, στο σύγχρονο κόσμο, ως μια δραστήρια και ισχυρή πόλη εμπορικά, οικονομικά και πολιτισμικά. Με το σημερινό πλέον γνώριμο δυναμικό πρόσωπό της.

    Ήταν πάντα οι Σέρρες, ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, κοινωνικών ομάδων και θρησκειών. Σλάβοι, Τούρκοι, Βούλγαροι, Εβραίοι, μα το κυρίαρχο στοιχείο της πάντα Ελληνικό και γνήσια Μακεδονικό. Στα 100 χρόνια πορείας από την απελευθέρωση, η συγκατοίκηση  στην πόλη μας και η όσμωση των πληθυσμών διαφόρων εθνοτήτων, επηρέασε μεν, αλλά δεν αλλοίωσε το γνήσιο και υπερέχον Ελληνικό–Μακεδονικό-Χριστιανικό, ελεύθερο, ανήσυχο και δημιουργικό  πνεύμα.

    Κυρίες και Κύριοι, αυτή την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή, στην οποία με συντομία αναφέρθηκα γιορτάζουμε φέτος, καθ’ όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους, με ένα πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων. Ομιλίες, ιστορικές και πολιτιστικές εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις λαϊκού και σύγχρονου πολιτισμού, έκθεση προϊόντων, διαγωνισμού ανάδειξης της καινοτομίας και επιχειρηματικών σχεδίων και βέβαια, η κορυφαία εκδήλωση που είναι η πραγματοποίηση του «Γ΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου» ιστορίας και πολιτισμού με τίτλο «Οι Σέρρες και η περιοχή τους, 100 χρόνια από  την απελευθέρωση 1913-2013». Η πρόσκληση για ανακοινώσεις σ’ αυτό είναι ακόμη ανοικτή και βρίσκεται αναρτημένη στο διαδίκτυο.

    Παράλληλα, σε ειδική εκδήλωση, φιλοδοξούμε να τιμήσουμε τους σύγχρονους Σερραϊκής καταγωγής συμπολίτες μας, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, αθλητές, επιχειρηματίες κ.α, οι οποίοι ξεχώρισαν για την αξιόλογη συνεισφορά τους, το ταλέντο, την καλλιτεχνική ή επιχειρηματική δημιουργικότητα, το συγγραφικό ή άλλο έργο και την εν γένει κοινωνική προσφορά τους, και με τον τρόπο αυτό, ανέδειξαν και πρόβαλλαν στον ευρύτερο κόσμο, τη γενέτειρα Σερραϊκή γη.

    Με την αποψινή μας εκδήλωση, ανοίγουμε επίσημα το πρόγραμμα των επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων.

    Αλλά, πριν από όλα, οφείλω  με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω πρωτίστως τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για το ενωτικό πνεύμα και την πανηγυρική ψήφιση του προγράμματος των εκδηλώσεων. Επίσης, να ευχαριστήσω όλους τουςσυμμετέχοντες συνδιοργανωτές, την τοπική μας Εκκλησία, τους πολιτιστικούς, εμπορικούς και άλλους φορείς, καθώς και  τους ευγενικούς χορηγούς μας. Ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω και να συγχαρώ παράλληλα, για την ανιδιοτελή και υπεύθυνη εργασία, όλα τα μέλη των Οργανωτικών Επιτροπών, που εργάζονται εδώ και πολλούς μήνες με γνώση και υπευθυνότητα. Ακόμη να εξάρω την πρόθυμη συνεισφορά όλων των τοπικών ΜΜΕ στη γενική προβολή του προγράμματος και των εκδηλώσεων του επετειακού εορτασμού.

    Βρίσκομαι απόψε αγαπητοί συμπολίτες, στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση, να κηρύξω ως Δήμαρχος της πόλης των Σερρών, την επίσημη έναρξη των επετειακών, κύριων και παράλληλων, εκδηλώσεων. Με αισθήματα ικανοποίησης και ενθουσιασμού, καλώ όλους τους Σερραίους να γιορτάσουμε μαζί, συμμετέχοντας καθολικά ως μέλη της ίδιας κοινωνίας των πολιτών, σε όλες τις εκδηλώσεις. Μέσα από αυτές, στοχεύουμε να καταγράψουμε, να αναδείξουμε, να εξιστορήσουμε, να κατανοήσουμε, να τραγουδήσουμε και να χαρούμε, την εκατονταετή ειρηνική ιστορική και πολιτιστική διαδρομή της πόλης μας και του νομού μας.

    Παράλληλα, να ενώσουμε τις μουσικές φωνές μας και τα όνειρά μας για το μέλλον, με τους απόδημους Σερραίους. Επίσης να αποδώσουμε φόρο τιμής σ’ εκείνους που μας παρέδωσαν ελεύθερη την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή των Σερρών. Ακόμη, στοχεύουμε μέσα στο επετειακό έτος, να ενισχύσουμε τις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία καθώς και τη συλλογική θέλησή μας για το καλύτερο αύριο του τόπου μας. Με εικόνες, με πολιτισμικά χρώματα, με ιστορικά τεκμήρια, με επιστημονικές προσεγγίσεις, με χορούς, με αθλητικές διοργανώσεις, με παραδοσιακά μουσικά σχήματα, με εκθέσεις, όπως αυτή για παράδειγμα που εγκαινιάσαμε σήμερα στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

    Ας δούμε την επέτειο ως ευκαιρία μιας μεγάλης ενωτικής γιορτής, για να αγαπήσουμε την πόλη μας ακόμη περισσότερο, να την  κάνουμε ακόμη πιο όμορφη, ακόμη καλύτερη, αντάξια των προσδοκιών μας. Μια ακόμη ευκαιρία για να την αναπτύξουμε τουριστικά και εμπορικά, με τομές και αναπλάσεις, με καινοτόμο διάθεση και επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα.

Ένας αιώνας Σερραϊκής ιστορίας και πολιτισμού, μας καλεί όλους να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, στην επιτυχία αυτής της σημειολογικής επετείου, σταθμού θα έλεγα μέσα στον αδιάλειπτο ιστορικό χρόνο. Συμμετέχοντας, να ενστερνιστούμε τις διαχρονικές αξίες που μας κληρονόμησαν οι προηγούμενες γενιές με την αγάπη τους για τον τόπο μας, με τις δημιουργίες τους, με τα έργα τους, με τις θυσίες τους.

    Έτσι κι’ αλλιώς, χωράμε όλοιΜε αυτό το ενωτικό πνεύμα, της ιστορικής και πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας από τη μια και της επίγνωσης των δυνατοτήτων μας από την άλλη, να κοιτάξουμε ευθεία μπροστά, στο μέλλον των Σερρών και των Σερραίων, μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Το οφείλουμε ως τιμή στους προγόνους μας, μα και ως καθήκον στις νέες γενιές, στα παιδιά μας.

    Γιατί, όπως λέει ο Μπέρναντ Σω, «δε γινόμαστε συνετοί (μόνο) από την ανάμνηση του παρελθόντος μας, αλλά από το χρέος στο μέλλον μας». Με τις σκέψεις αυτές, κηρύσσω την έναρξη του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων και εύχομαι Καλή Επιτυχία».