Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
Πέμπτη 25 Απρ 2024
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ανακοινώσεις Εντετ. Συμβούλων arrow Καθαριότητας arrow ΔΤ για συνεντευξη τύπου για το ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών 6-8-13

ΔΤ για συνεντευξη τύπου για το ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών 6-8-13 Εκτύπωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                         Σέρρες  6 Αυγούστου 2013
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                               
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ                                            
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
ΠΕΤΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Η σημερινή συνέντευξη τύπου έχει ως θέμα την ενημέρωση των Σερραίων πολιτών σχετικά με το έγγραφο της ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ που αφορά την επιθεώρηση των επιθεωρητών περιβάλλοντος που διενεργήθηκε στις 27-6-2011 στον πρώην ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών και τη διαπίστωση παραβάσεων που έχουν σχέση με τη διαχρονική λειτουργία του πρώην ΧΥΤΑ  του Δήμου Σερρών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το έγγραφο της ειδικής υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος με αριθ.πρωτ.1037/25-7-2013, διαπιστώθηκαν επτά(7) παραβάσεις.

Οι παραβάσεις αυτές με το έγγραφο με αριθ.πρωτ.1038/25-7-2013 εστάλησαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών, για την διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων, που έχουν σχέση με τη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Επίσης θα ακολουθήσει και διοικητική πράξη από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την επιβολή προστίμου.
pdf 6-8-2013 έγγραφο Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για το ΧΥΤΑ 11.68 Mb

Σχετικά με το θέμα αυτό έχουμε να παραθέσουμε τα εξής:

1ο Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις 27-6-2011 στον πρώην ΧΥΤΑ του  Δήμου Σερρών, έχουν σχέση με τη διαχρονική του λειτουργία ήτοι από το 2001 έως και το 2011, κάτι που αναγράφεται  άλλωστε και στο έγγραφο με αριθ.πρωτ.1037/25-7-2013 στη σελίδα 12, παράγραφος 2. Συγκεκριμένα οι επιθεωρητές γράφουν  <<ΧΥΤΑ λειτουργούσε από το 2001 έως και το 2011, παραβαίνοντας βασικές νομοθετικές διατάξεις για την παρακολούθηση και λειτουργία>>.

2ο Η δημοτική αρχή με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής διέκοψε  την σύμβαση με τον εργολάβο που διαχειριζόταν το ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών και ο ίδιος ο Δήμος με τις υπηρεσίες του ανέλαβε την διαχείριση  του ΧΥΤΑ από 1-6-2011.

3ο Η επιθεώρηση  στο ΧΥΤΑ  του Δήμου Σερρών από τις επιθεωρήτριες περιβάλλοντος του  τομέα Βορείου Ελλάδος  διενεργήθηκε 26(είκοσι έξι) ημέρες μετά από την ανάληψη της διαχείρισης του ΧΥΤΑ από υπηρεσίες του Δήμου.

4ο Η δημοτική αρχή κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσει τη λειτουργία του πρώην ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών με τις υπηρεσίες του,(όπως κάλυψη πρανών του πρώτου κυττάρου, ολοκλήρωση περίφραξης ΧΥΤΑ, επέκταση δικτύου στραγγισμάτων, βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας, βελτίωση δικτύου συλλογής ομβρίων , δεντροφύτευση, χημικές αναλύσεις κτλ.)

5ο Με στόχο την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος η δημοτική αρχή έκλεισε το ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών στις 8-10-2012 και εναποθέτει πλέον τα απορρίμματα του Δήμου Σερρών στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου.

6ο Επίσης η δημοτική αρχή απεκατέστησε τους πρώην ΧΑΔΑ Κωσταντινάτου, Προβατά και Ανω Βροντούς, μέσω προγράμματος του ΕΠΠΕΡΑΑ συνολικού ύψους 230.000 ευρώ.

7ο Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, που πρόκειται να κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου ούτως ώστε να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε και να πούμε, ότι όλες οι παραπάνω ενέργειες αποδεικνύουν, ότι ο Δήμος Σερρών αντιμετωπίζει το δύσκολο αυτό πρόβλημα των απορριμμάτων με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλους Δήμους της χώρας.  Επίσης και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση στο θέμα αυτό, σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που λειτουργούν ακόμη χωματερές, χωρίς καμία συνέπεια. Ίσως τελικά θα ήταν καλύτερα να μην λειτουργούσε ΧΥΤΑ, αλλά χωματερή.

Να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ήρθαν για την επιθεώρηση στο ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών στις 27-6-2011 μετά από καταγγελία του συλλόγου Μετοχιωτών.

Τα έγγραφα της ειδικής υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος θα κατατεθούν στο δημοτικό συμβούλιο προς ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.
 

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg




 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών