Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΙστοτόπουΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιNewsletterΑγγελίεςΕπικοινωνίαΦόρουμ
 
 
main
 
 
Τρίτη 05 Δεκ 2023
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
lailias.gif
lailias.gif
oth_ktiria.gif
 
dhpethe3.jpg
banner_mouseio_fusikis_istorias.jpg

banner_mouseio_elias.jpg
 oasis.jpg

deyas.jpg
 weather_serres.jpg
Αρχική Σελίδα arrow Ανακοινώσεις Αντιδημαρχιών arrow ΔΤ Δήμος Σερρών-Κοινωφελής εργασία 29-1-2013

ΔΤ Δήμος Σερρών-Κοινωφελής εργασία 29-1-2013 Εκτύπωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                           Σέρρες 29 Ιανουαρίου 2013
Γραφείο Τύπου
& Δημοσίων Σχέσεων
τηλ. 23210/22587
φαξ 23210/22187

Δελτίο Τύπου

Στον αναδιαμορφωμένο πίνακα των Δήμων, στους οποίους εφαρμόζεται ο θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας, συμπεριλαμβάνεται πλέον-μετά και τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση των καθ' ύλην αρμόδιων υπουργών-και ο Δήμος Σερρών.
galanis.jpg
Στην απόφαση αναφέρεται ότι οι πολίτες που θα ζητήσουν και θα επιλέξουν (αντί άλλης δικαστικής ποινής) την κοινωφελή εργασία στο Δήμο Σερρών θα απασχοληθούν-ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες-σε διάφορους τομείς (Διοικητικών-Οικονομικών, τεχνικών Υπηρεσιών, Καθαριότητας, Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Πολιτισμού, Ανάπτυξης & Αγροτικής Οικονομίας).  
Να σημειωθεί, ότι ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης παροχής κοινωφελούς εργασίας προβλέπεται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα και επιβάλλεται με δικαστική απόφαση σε πολίτες που ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη για διάφορες παραβάσεις των νόμων. Ο χρόνος διάρκειας της παροχής κοινωφελούς υπηρεσίας ορίζεται με την ίδια δικαστική απόφαση.

Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας
Η νομοθεσία για «τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης» επεκτείνει τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτικής ποινής.
Με βασικό άξονα ότι η φυλάκιση είναι ποινή αρμόζουσα μόνο για σοβαρά εγκλήματα, ο νόμος επιχειρεί να καθιερώσει την παροχή κοινωφελούς εργασίας, στα χνάρια άλλων χωρών, όπως η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία (όπου αποτελεί βασική ποινή) κ.α
Σύμφωνα με το σχετικό νόμο (3904/2010) σε περίπτωση που ο δράστης δηλώσει στο δικαστήριο την αδυναμία του να καταβάλει το ποσό της μετατροπής της ποινής σε 2-3 χρόνια τότε εναλλακτικά το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει την παροχή κοινωφελούς εργασίας από το δράστη για συγκεκριμένο αριθμό ωρών.

Η εφαρμογή του θεσμού
Πιο συγκεκριμένα αν το άτομο που καταδικάστηκε δηλώσει ότι δεν θα μπορέσει να καταβάλει το ποσό της μετατροπής, το δικαστήριο μετατρέπει περαιτέρω τη χρηματική ποινή ή το πρόστιμο, στο σύνολο ή εν μέρει, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, εφόσον συμφωνεί ή το ζητά εκείνος που καταδικάστηκε.
Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο ορίζει και τον αριθμό των ωρών κοινωφελούς εργασίας που κυμαίνονται από 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή από ένα έως δύο έτη και 481 έως 720 ώρες για ποινή από δύο έως τρία έτη, ενώ προσδιορίζει και προθεσμία, όχι μεγαλύτερη από τρία έτη για την εκτέλεση τους
Δυστυχώς, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και των όσων κακών την ακολούθησαν (κλείσιμο καταστημάτων, ακάλυπτες επιταγές κοκ) ολοένα και αυξάνονται οι πολίτες (κυρίως επιχειρηματίες), οι οποίοι καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη.
Γνωρίζοντας όμως την παροχή κοινωφελούς εργασίας αποφεύγουν τη φυλακή όταν δεν έχουν τα χρήματα να εξαγοράσουν την ποινή τους, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι καταδικασθέντες δηλώνουν οικονομική αδυναμία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι υπεύθυνος έναντι της Δικαιοσύνης για την επίβλεψη της παρεχόμενης εργασίας είναι ο Δήμαρχος.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου
Τελευταία ανανέωση (19.02.13)  

Αναζήτηση
android1.gif
 musicfestival2016.jpg
 serres100x.jpg
 aporimata.jpg
 antidhmarxies.jpg
 21111b.jpg
 tilefonikos_katalogos4.jpg
 electronic_services2.gif
 electronic_services_guide2.gif
 banner_diavgeia.png
 wifi4.jpg
apofaseis.jpg
 kadoi.jpg
20dimotiko.jpg
 ehealth.jpg
 teba_copy.jpg
 enclose.gif
 easy_copy.jpg
 
ksg6.jpg
 eco_festival.jpg
 musicfestival2.jpg
 kdbm.gif
 epix2015_copy.jpg
 docpie.jpg
 life_learning.jpg
 
 
 
Developed by OTS S.A.
   ©Copyright 2008 Δήμος Σερρών